Gezonder leven met een leefstijlcoach

Een gezond gewicht heeft veel voordelen: meer energie en minder risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Hebt u overgewicht en wilt u daar wat aan doen? Ga dan aan de slag met een leefstijlcoach. U krijgt dit helemaal vergoed uit de basisverzekering. Kijk hoe leefstijlcoaching helpt.

Voorkomen in plaats van genezen

Van oudsher is zorg meer gericht op genezen in plaats van voorkomen. Leefstijlcoaching werkt precies andersom. Het maakt u bewust van uw leefstijl. Eet u gezond, beweegt u voldoende en hoe zit het met slaap en ontspanning? Samen met de coach zoekt u naar de knelpunten en kijkt u waaraan u wilt werken.

Niks móet, dat is de kracht van leefstijlcoaching

De coach laat u zélf nadenken over wat in uw leven past. Bent u bijvoorbeeld niet zo’n sporter, dan zoekt u samen naar andere manieren om te bewegen. Wat vaker de trap nemen, boodschappen doen op de fiets of gewoon elke dag een lekkere wandeling. Kleine stapjes hebben al een groot effect.

De coach laat u zélf nadenken over wat in uw leven past en waaraan u wilt werken.

Krijg 2 jaar begeleiding

Het traject met de leefstijlcoach duurt 2 jaar. Het is dus veel meer dan alleen het volgen van een beweegprogramma of dieet. Het kost namelijk tijd om ongezonde gewoontes te veranderen in gezond gedrag. Met leefstijlcoaching lukt dat. Deelnemers bewegen meer, eten gezonder, slapen beter en hebben minder stress. En het allermooiste is dat mensen dit gedrag na 2 jaar ook echt vasthouden. Ze hebben zelfs geen of minder medicijnen meer nodig.

Soorten leefstijlprogramma's

Een leefstijlprogramma noemen we ook wel een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). In Nederland zijn er 4 programma’s die vergoed worden uit de basisverzekering: COOL, Beweegkuur, Slimmer en Samen Sportief in Beweging. Ze duren allemaal 2 jaar en bestaan uit persoonlijke gesprekken, coaching en groepsbijeenkomsten.

CZ over leefstijlcoaching

Overgewicht wordt een steeds groter maatschappelijk probleem. Het risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, neemt erdoor toe. Daarom heeft CZ zich er hard voor gemaakt om leefstijlcoaching vergoed te krijgen in de basisverzekering. Sinds 2019 is dat het geval. Inmiddels hebben een paar duizend verzekerden de hulp ingeschakeld van een leefstijlcoach.

Aan de slag met leefstijlcoaching

Hebt u een verhoogd BMI en wilt u daar wat aan doen? Vraag uw huisarts dan een verwijzing voor leefstijlcoaching. U krijgt dit dan vergoed uit de basisverzekering en betaalt geen eigen risico. Weten of u in aanmerking komt?

Bekijk de vergoeding voor leefstijlcoaching