Vergoeding alternatieve zorg: wat verandert er in 2018?

In 2018 veranderen de opleidingseisen die we stellen aan zorgverleners voor alternatieve of psychosociale zorg. Wat betekent dat precies? En waar kunt u dit jaar terecht voor uw behandeling?

Aangesloten bij een erkende beroepsvereniging

Gaat u naar een zorgverlener voor alternatieve of psychosociale zorg? Dan moet deze zijn aangesloten bij een door ons erkende beroepsvereniging. In 2018 erkennen we alleen nog beroepsverenigingen die eisen dat zorgverleners medische of psychosociale basiskennis hebben. Zo weet u bijvoorbeeld zeker dat u wordt doorverwezen naar een reguliere arts als dat nodig is.

Niet erkend, niet vergoed

Gelukkig eisen de meeste beroepsverenigingen al dat zorgverleners deze basiskennis hebben. In dat geval verandert er niets en krijgt u uw zorg volgend jaar gewoon weer vergoed.

Is uw zorgverlener niet aangesloten bij een beroepsvereniging die we in 2018 erkennen? Dan krijgt u vanaf 2018 géén vergoeding meer voor zorg bij deze zorgverlener. U kunt dan naar een zorgverlener die wel is aangesloten. Bekijk welke beroepsverenigingen we erkennen in 2018 en controleer op de website van de beroepsvereniging of de zorgverlener van uw keuze erbij staat. De lijst met beroepsverenigingen kan wijzigen, bijvoorbeeld als nieuwe beroepsverenigingen worden erkend. Ook kunnen zorgverleners zich inschrijven of uitschrijven bij een beroepsvereniging.

Goed om te weten

Wilt u weten of u ook in 2018 bij uw zorgverlener terecht kunt? Check voor uw bezoek nog even de website van de beroepsvereniging om te kijken of uw zorgverlener in 2018 is aangesloten. Of controleer het bij uw zorgverlener zelf. Komt u er niet uit of twijfelt u? Bel ons gerust, we kijken graag met u mee.

Nog vragen? We zijn er voor u