Zwangerschap en geboorte

Een baby op komst, gefeliciteerd! U hoeft uw zwangerschap niet aan ons door te geven. Er zijn een paar dingen die u wel moet regelen.

Zwanger: wat moet u regelen en wanneer?

1. Kies de zorgverzekering die bij u past - vanaf nu

Als u zwanger bent heeft u extra zorg nodig. Veel kosten krijgt u vergoed uit de basisverzekering, zoals bezoekjes aan de verloskundige. Voor andere kosten, zoals de eigen bijdrage voor kraamzorg, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Al vanaf € 8,90 per maand.

Bekijk alle zorgkosten bij zwangerschap en geboorte

2. Verloskundige kiezen – vanaf nu

Zodra u weet dat u zwanger bent, kunt u een afspraak maken met een verloskundige. De 1e afspraak is meestal tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Een verwijzing is niet nodig. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Vind een verloskundige

Vergoeding verloskundige zorg
Vrouw op bank scrolt op telefoon door webpagina's van CZ over zwangerschap

3. Kraamzorg aanvragen - vanaf week 12

Vraag op tijd uw kraamzorg aan. Doe dit het liefst vóór de 20e week van uw zwangerschap. In sommige regio’s is er momenteel een tekort aan kraamverzorgenden. Daardoor krijgt u mogelijk minder kraamzorg dan u verwacht. We werken samen met kraamzorgorganisaties om tot een oplossing te komen. Zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is.

Vind een kraamcentrum

Vergoeding kraamzorg

4. Gratis kraampakket bestellen - vanaf week 16

In het kraampakket zitten producten voor uw bevalling en de eerste dagen daarna. U kunt het kraampakket aanvragen als u zelf zwanger bent. Uw partner kan het kraampakket niet aanvragen. U ontvangt het kraampakket binnen 7 werkdagen na uw aanvraag.

Bestel uw kraampakket
Oranje kraampakket van CZ

5. Baby aanmelden - na de bevalling

Bevallen? Gefeliciteerd! Binnen 3 dagen moet u aangifte doen in de gemeente waar uw baby geboren is. Geef de geboorte ook zo snel mogelijk aan ons door, zodat we uw kindje kunnen bijschrijven op de polis. Goed om te weten: uw kind is gratis meeverzekerd en krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Geboorte doorgeven

Extra support bij uw zorg en gezondheid

Bij uw zorgverzekering krijgt u meer dan 20 extra’s. Handig tijdens en ná uw zwangerschap. Van korting op handige babyproducten tot een app om snel uw gezondheidsvragen te stellen.

Ontdek CZ Extra
Man en vrouw kijken op tablet

Veelgestelde vragen over zwangerschap en geboorte

Ja, dat is wel handig. Kies voor een aanvullende verzekering Basis, Plus, Top of Gezinnen. Want daarmee krijgt u extra vergoedingen. Bijvoorbeeld voor een zwangerschapscursus, bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis, advies van een lactatiekundige of couveuse nazorg. Welke aanvullende verzekering past bij u? Vergelijk de vergoedingen in het pakketoverzicht.

Nee, u kunt uw verzekering helaas niet tussentijds wijzigen. Bent u in verwachting, of heeft u een kinderwens? Pas dan uw verzekering aan vóór 31 december. Deze gaat dan in per 1 januari van het volgende jaar.

CZ Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of uw zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen u graag.