Zwangerschap en geboorte

Een baby op komst, gefeliciteerd! U hoeft uw zwangerschap niet aan ons door te geven. Er zijn een paar dingen die u wel moet regelen.

Zwanger: wat moet u regelen en wanneer?

1. Verloskundige kiezen – vanaf nu

Zodra u weet dat u zwanger bent, kunt u een afspraak maken met een verloskundige. De 1e afspraak is meestal tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Een verwijzing is niet nodig. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Vind een verloskundige

Vergoeding verloskundige zorg

Vrouw op bank scrolt op telefoon door webpagina's van CZ over zwangerschap

2. Kraamzorg aanvragen - vanaf week 12

Na de bevalling kunt u wel wat hulp gebruiken. De kraamhulp verzorgt u en uw baby, en neemt zorg uit handen. Hoeveel uur kraamzorg u krijgt, hangt af van uw situatie. U kunt de kraamzorg het beste tussen de 12e en 16e week van uw zwangerschap aanvragen.

Vind een kraamcentrum

Vergoeding kraamzorg

3. Gratis kraampakket bestellen - vanaf week 16

In het kraampakket zitten producten voor uw bevalling en de eerste dagen daarna. U kunt het kraampakket aanvragen als u zelf zwanger bent. Uw partner kan het kraampakket niet aanvragen. U ontvangt het kraampakket binnen 7 werkdagen na uw aanvraag.

Bestel uw kraampakket
Oranje kraampakket van CZ

4. Baby aanmelden - na de bevalling

Bevallen? Gefeliciteerd! Binnen 3 dagen moet u aangifte doen in de gemeente waar uw baby geboren is. Geef de geboorte ook zo snel mogelijk aan ons door, zodat we uw kindje kunnen bijschrijven op de polis. Goed om te weten: uw kind is gratis meeverzekerd en krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Geboorte doorgeven

Extra support bij uw zorg en gezondheid

Bij uw zorgverzekering krijgt u meer dan 20 extra’s. Handig tijdens en ná uw zwangerschap. Van korting op handige babyproducten tot een app om snel uw gezondheidsvragen te stellen.

Ontdek CZ Extra
Man en vrouw kijken op tablet

Veelgestelde vragen

CZ Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of uw zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen u graag.

Naar boven