Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

De eigen bijdrage en het eigen risico zijn kosten voor zorg die u zelf betaalt. Toch zijn ze niet hetzelfde. We zetten de verschillen voor u op een rij.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. U betaalt het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en zorg nodig hebt uit de basisverzekering. In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. De overheid stelt het verplicht eigen risico vast. Bovenop het verplicht eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Eigen bijdrage

Een wettelijke eigen bijdrage betekent dat u voor sommige zorg een deel van de kosten zelf betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage en de zorgsoorten waarvoor deze geldt, stelt de overheid vast. Zo geldt er bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer, kraamzorg en sommige medicijnen.

De eigen bijdrage en het eigen risico zijn kosten voor zorg die u zelf betaalt. Toch zijn ze niet hetzelfde. De eigen bijdrage is voor alle leeftijden en geldt voor sommige zorg uit de basis- of aanvullende verzekering. Soms kunt u er een vergoeding voor krijgen uit de aanvullende verzekering. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de zorg die u krijgt. Het eigen risico geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en is alleen voor zorg uit de basisverzekering. U krijgt geen vergoeding voor het eigen risico. Het eigen risico is altijd een maximumbedrag per jaar.

Nog vragen? We zijn er voor u