Vergoeding second opinion

U krijgt een second opinion (mening van een andere arts) vergoed uit je basisverzekering. We verrekenen de kosten wel met uw eigen risico. Bekijk de vergoeding.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Second opinion krijgt u vergoed uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt voor een second opinion Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt voor een second opinion geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed voor een second opinion?

Hebt u twijfel over een diagnose of behandeling? Dan kunt u een second opinion aanvragen bij een andere arts of behandelaar. Een second opinion betekent niet dat het onderzoek opnieuw wordt gedaan. Het betekent dat een andere arts hetzelfde onderzoek bekijkt. U krijgt een vergoeding voor een second opinion vanuit uw basisverzekering.
U krijgt geen vergoeding voor de second opinion over uw mate van arbeidsongeschiktheid. Die valt niet onder de vergoeding van uw zorgverzekering.


U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Gaat u naar zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een arts of behandelaar met een contract voor uw behandeling? Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Zoek op behandeling of specialisme.


U hebt een verwijzing nodig van uw behandelaar. Ook hebt u een kopie van uw medisch dossier nodig. Soms betaalt u voor het opvragen van deze kopie extra kosten, deze krijgt u niet vergoed.


Wilt u meer weten wat een second opinion precies is en hoe u dat aanvraagt? Of wilt u advies van het Zorgteam bij het aanvragen?

Lees meer over Second Opinion