Vergoeding slijmuitzuigapparatuur

Wat krijgt u vergoed voor slijmuitzuigapparatuur? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Slijmuitzuigapparatuur krijgt u vergoed uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

U betaalt voor slijmuitzuigapparatuur geen Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt voor slijmuitzuigapparatuur geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed?

Slijmuitzuigapparatuur krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U komt voor de vergoeding in aanmerking als u één van onderstaande medische diagnoses hebt:

  • Tracheostoma, al dan niet met canule
  • Terminale longziekten, al of niet postoperatief
  • Progressieve neurologische aandoeningen, zoals MS, ALS en andere spierziekten
  • Veel slijmproductie na een grote KNO-operatie
  • Terminale patiënten die veel slijm opgeven
  • Prematuren
  • Kinderen met aangeboren ernstige afwijkingen of stofwisselingsziekten

U krijgt voor slijmuitzuigapparatuur vergoeding als u naar een leverancier met contract gaat. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor slijmuitzuigapparatuur? Vind een leverancier bij u in de buurt. De leveranciers leveren door heel Nederland.


Is er een tweede apparaat nodig voor een volwassene? Of gaat u naar een leverancier waar we geen contract mee hebben? Dan moet u altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.


Leent u dit hulpmiddel en hebt u het niet meer nodig? Neem dan altijd contact op met uw leverancier. Het hulpmiddel wordt dan weer bij u opgehaald.