Vergoeding zuurstof

Wat krijgt u vergoed voor zuurstof? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijgt u vergoed?

Uw arts kan zuurstoftoediening voorschrijven bij klachten waarbij u bij inademing te weinig zuurstof uit de lucht kunt opnemen. Bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals COPD, longemfyseem en chronische bronchitis of een aandoening als clusterhoofdpijn.

Er zijn verschillende systemen voor zuurstoftoediening:

  • Zuurstofcilinders (in gasvorm)
  • Zuurstofconcentrator. Dit apparaat zuigt omgevingslucht aan. De lucht wordt gezeefd waardoor een hoog percentage zuurstof over blijft.
  • Vloeibare zuurstof. Het Ambulox®-systeem bestaat uit een moedervat plus een draagbaar vaatje. U kunt dit zelf bijvullen vanuit het moedervat.

De huur van een systeem voor zuurstoftoediening krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Deze vergoeding krijgt u als u naar een leverancier gaat waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Neem voor de vergoeding van de stroomkosten contact op met uw leverancier.

Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijgt u misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.

Vakantielevering zuurstof via de eigen zorgverlener

Verblijft u in het buitenland? CZ vergoedt vanuit de basisverzekering het Nederlandse tarief (zie vergoedingsoverzicht hulpmiddelen voor het meest actuele tarief per zorgpolis). Alle kosten boven dit tarief betaalt u zelf. 

Hoeveel u moet bijbetalen, hangt af van de kosten die de leverancier in het buitenland in rekening brengt. Het kan zijn dat u voor uw verblijf in het buitenland via uw Nederlandse leverancier een mobiele zuurstofconcentrator hebt ontvangen. De kosten voor de huur hiervan betaalt u zelf. Deze prijs wisselt per leverancier.

Vakantielevering zuurstof zelf regelen

Bij verblijf in het buitenland kunt u zuurstof ook zelf regelen. Voor verzekerden met een Zorg-op-maatpolis of Zorgbewustpolis vergoeden wij maximaal het gemiddeld afgesproken tarief. Zijn de kosten hoger, dan betaalt u de rest zelf. Voor verzekerden met een Zorgkeuzepolis vergoeden wij het marktconform tarief.

Gaat u naar een land binnen de EU? Dan kunt u soms een vergoeding krijgen volgens de tarieven en voorwaarden die in dat land gelden. Voorwaarde is wel dat de leverancier met de Europese Zorgpas (EHIC) of met het verdragsformulier S2 kan afrekenen. Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie. Via de website kiest u het EU-land waar u verblijft en kunt u zien of en waar u de zuurstof kunt regelen. Hebt u nog geen Europese Zorgpas, vraag deze dan zelf aan via de website van EHIC. Hebt u een S2 nodig, neem dan contact op met de infolijn buitenland: (046) 459 51 45.

Eigen bijdrage en eigen risico

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. U betaalt ook geen eigen risico.

Waar kunt u terecht?

We hebben twee leveranciers gecontracteerd. Dit zijn Westfalen Medical en Linde Healthcare Benelux. Beide leveranciers werken landelijk en bezorgen de zuurstof en bijbehorende apparatuur aan huis. 

Hier vindt u het aanvraagformulier voor zuurstoftherapie dat uw arts kan indienen bij de leverancier van uw keuze.

Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voeg daarbij bovenstaande formulieren en de offerte van de leverancier toe.

Hebt de apparatuur niet meer nodig? Geeft dit dan door aan de leverancier. De apparatuur wordt dan weer bij u opgehaald. Voor iedere dag dat de zuurstofapparatuur bij u thuis staat, mag de leverancier een dagprijs aan ons doorberekenen. Het is dus belangrijk dat u gelijk contact opneemt met de leverancier als u de apparatuur niet meer gebruikt. Dit geldt ook als u voor langere tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis of een (verpleeg)instelling. Als u langer dan 2 weken bent opgenomen, of als u van tevoren weet dat de opname langer dan 2 weken zal duren, moet u dit melden aan de leverancier.

Meer informatie over het gebruik van extra zuurstof en de verschillende systemen die verkrijgbaar zijn vindt u in het boekje Zuurstof thuis: wat moet ik weten? van het Longfonds.