De les van CNC: bewustwording als basis voor verandering van gedrag

CNC organiseerde op twee locaties een gezondheidsdag met aandacht voor slaap, voeding, veiligheid en communicatie. Met positieve gevolgen. Doordat de chauffeurs zich bewust werden van de risico’s die ze lopen, zijn ze elkaar soms aan het corrigeren.

Datum: 3 maart 2017 - Leestijd: 4 minuten

Wie is CNC Grondstoffen?

CNC Grondstoffen is een van Europa’s grootste leveranciers van voedingsbodems voor de teelt van champignons. Er werken ca. 350 mensen, waarvan ongeveer 100 chauffeurs. Zij vervoeren zowel grondstoffen als eindproducten in opleggers, motorwagens, bakwagens en containers.

Bewust van de risico’s

Hoewel het aantal klachten aan lijf en leden meeviel, vonden de leidinggevenden en personeelsfunctionaris Marion Vrijaldenhoven het belangrijk om de chauffeurs bewust te maken van de gezondheidsrisico's die ze lopen. In samenspraak met CZ organiseerde ze daarom op twee locaties een gezondheidsdag met aandacht voor slaap, voeding, veiligheid en communicatie.

Een jaar eerder had CNC een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) laten uitvoeren, inclusief een medische keuring. Overgewicht en de werk-privé-balans bleken de grootste risicofactoren. “De chauffeurs maken lange weken van soms wel zestig uur. Doordat ze het merendeel van hun werkdag op de weg doorbrengen, schiet een gezonde leefstijl er geregeld bij in. Ze bewegen weinig en eten vaak vetter dan goed is.” Verder bleek hun fysieke gestel het zwaar te verduren krijgen bij het in- en uitstappen, het lang zitten in dezelfde houding en het laden en lossen van paardenmest en compost.

Om het bewustzijn van de chauffeurs te vergroten, koos Marion voor 4 workshops. Twee daarvan werden door CZ geïnitieerd:

  • Gezonde voeding gecombineerd met slaapritme
  • Ergonomie: wat is de juiste zit- en werkhouding?

De reacties van chauffeurs waren positief. “De mensen vonden het leuk om elkaar te zien. Ze zijn eigenlijk altijd in hun eentje onderweg.” Ook waren de informatie en adviezen van de deskundigen waardevol. “Ze hadden zelf filmpjes over hun werk gemaakt. Hoe ze instapten, hoe ze uitstapten, hoe ze mest schepten en compost verwerkten. De arbeidsfysiotherapeut besprak die beelden en vertelde waarom het niet goed is om uit de vrachtwagen te springen en hoe een goede schepbeweging schouderklachten voorkomt. Zijn verhaal opende ogen. Je ziet nu dat de chauffeurs elkaar soms corrigeren. De ouderen zeggen tegen de jongeren dat ze op hun werkhouding moeten letten, omdat zij de consequenties van jeugdig gedrag kennen.”

CNC investeert in haar medewerkers. Drie jaar geleden trad een nieuwe HR-manager in dienst die cultuurverandering als speerpunt aanmerkte. Er zijn vier kernwaarden benoemd. Een ervan is eigenaarschap tonen. Onder andere op het gebied van gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Het onderwerp komt ter sprake in werkbesprekingen en wordt opgenomen in de HR-gesprekscyclus. Ook verschijnen er verhalen in het personeelsblad en wordt gecommuniceerd via interne beeldschermen. De integrale aanpak loont. Het aantal verzuimmeldingen is gedaald. “Daar heeft de gezondheidsdag waarschijnlijk een bijdrage aan geleverd, al is dat natuurlijk moeilijk hard te maken”, zegt Marion. “ Het was een ontzettend leuke ervaring. Daarom is het de bedoeling dat we er dit jaar een vervolg aan gaan geven. Hoe, dat weten we nog niet precies. Er moet in ieder geval meer interactiviteit zijn. Het moet heel concreet worden, passend bij de context van ons bedrijf. Het kan dan ook zijn dat we deze keer kiezen voor kleinere groepen in plaats van één dag voor iedereen. Wordt vervolgd.”

Camiel Geerders
Bedrijfszorgspecialist
Ik adviseer bedrijven om de gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. En zo hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Inventief meedenken is mijn parool, de wereld verkennen mijn hobby. Goed advies is maatwerk.

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in