Hoe Ictivity naar een jaarkalender vol gezondheid is gegaan

De ICT professionals van Ictivity werken vaak op locatie. Ze zijn relatief jong, druk en reizen meestal per auto. Door hun zelfstandige baan is het soms een uitdaging om een goede binding te houden met het moederbedrijf. Hoe zorg je er dan toch voor dat ze inzetbaar en productief zijn en een waardevolle bijdrage leveren aan de bedrijfsdoelstellingen?

Kom in gesprek

Datum: 23 maart 2017 - Leestijd: 7 minuten

Over Ictivity

Bij Ictivity werken 120 mensen, ‘Ictivianen’, en Monique van Oosten is hun HR-manager. Het Eindhovense bedrijf helpt andere organisaties om meer waarde uit hun ICT te halen: door het overnemen van specifieke ICT-werkzaamheden of het outsourcen van de gehele ICT-omgeving.

Ictivity is zeer mensgericht. Zo vindt Monique het ontzettend belangrijk dat alle medewerkers gezond zijn en zo min mogelijk hinder ondervinden van werkstress. “Maar als je ze in sommige gevallen maar een paar keer per jaar ziet, is dat best een uitdaging.”

De stip op de horizon

In 2016 koos Monique er bewust voor om een collectieve zorgverzekering bij CZ af te sluiten. Tegelijkertijd huurde ze CZ’s samenwerkingspartner HumanCapitalCare in als arbodienst. Ze wilde de aandacht verleggen van verzuim oplossen naar het voorkomen ervan. Vanaf het allereerste moment hebben de drie partijen samen aan tafel gezeten. Ze filosofeerden over de stip op de horizon, de uitdagingen en de ambities die daarbij horen.

Een Nederlands probleem

Veel Nederlanders zijn te zwaar. Ze bewegen te weinig en door sociale druk en werkdruk vallen ze regelmatig uit met psychische klachten. Deze landelijke thema’s zijn ook een punt van aandacht bij Ictivity. Veel ICT professionals hebben jonge kinderen. Ze reizen veel, waardoor hun werk-privébalans soms in het gedrang komt. Bovendien zijn de Ictivianen erg gedreven en gemotiveerd, waardoor aandacht voor het voorkomen van werkstress wenselijk is. Evenals het attent maken van medewerkers op een goede werkhouding en een ergonomisch ingerichte werkplek. Zeker bij het werken op de diverse locaties, is de kans op klachten aan nek, schouders en rug bovengemiddeld groot.

Niels Kruijzen, accountmanager bij CZ: “Monique voelde dat er nog stappen gezet moesten worden, om de inzetbaarheid van de medewerkers nu en in de toekomst te verbeteren.”

Monique van Oosten: “Ik wilde de verbondenheid tussen de medewerkers en het bedrijf vergroten en tegelijkertijd hun welzijn, inzetbaarheid en productiviteit faciliteren. Hoe zou ik er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat een Ictiviaan thuis ook de energieke papa of mama kan zijn? Hoe kunnen we deze gedeelde verantwoordelijkheid voor een goede inzetbaarheid samen met de medewerker vorm geven? Al die facetten bij elkaar leken me een mooie cocktail om samen met CZ en HumanCapitalCare aan te gaan werken.”

Een inspirerende oplossing

Een brainstormsessie resulteerde in de ontwikkeling van een jaarkalender. Elke maand moest er minstens één activiteit op het gebied van gezondheid of vitaliteit plaatsvinden. “Zo houd je focus”, zegt Niels. “Je moet het bovendien leuk maken. Als je alleen maar gaat vingerwijzen, sterft een gezondheidsprogramma een stille dood.”

Na zes meetings was de jaarkalender gevuld met heel veel verschillende items.

  1. Onderwerpen waar Ictivity de aandacht op wil vestigen.
  2. Landelijke thema’s, zoals de nationale traploopweek en de week van de werkstress.
  3. Items die CZ en HumanCapitalCare vanuit hun dagelijkse praktijk agenderen, zoals werkstress, fysieke belasting door werk en mantelzorg.

“Wanneer je voor zo’n invulling kiest, heb je meteen bronnen te pakken waar je content vandaan kunt halen”, legt Monique uit. “Content is bepalend voor de wijze waarop onderwerpen worden overgebracht. Voor veel bedrijven is dat een worsteling. Met deze insteek hebben we die horde genomen. We nodigen medewerkers nu ook uit om zelf met activiteiten te komen. Het is een van-voor-door-verhaal. Als mensen een leuk idee hebben, krijgt dat ook een plek op de kalender. Zo is er bijvoorbeeld onlangs door medewerkers zelf het initiatief genomen, om met een groep Ictivianen deel te nemen aan een hardloopevenement.”

Het jaar is begonnen met een PMO

Januari is de maand van het preventief medisch onderzoek. Ictivity heeft in 2013 reeds het PMO aangeboden aan haar medewerkers en wil opnieuw de gezondheid van het personeel in kaart brengen. Waar sta je nu en wat zou je kunnen verbeteren. “Uiteindelijk wil je dat medewerkers met hun eigen gezondheid aan de gang gaan”, zegt Niels. “Een onderzoek biedt inzicht. Wanneer je te horen krijgt dat je een verhoogd risico loopt om binnen nu en vijf jaar uit te vallen of dat je niet ouder wordt dan x jaar, dan kom je echt wel in beweging.”

Nu is het aan de medewerkers zelf

In februari krijgen de deelnemers de uitslag en een advies dat ze kunnen opvolgen. Als interventies ingezet moeten worden, kan dat geregeld worden door de Interventie Experts van CZ. Dat kunnen verschillende soorten interventies zijn. Van een leefstijlprogramma of een werkhoudingonderzoek tot ondersteuning bij mantelzorg. “We zetten ze op het spoor en verder is het aan de mensen zelf.”

Het financiële voordeel van CZ

Ruim 46% van de medewerkers heeft zich vrijwillig onderworpen aan het PMO. Het heeft enorm geholpen dat Peter Halling, een van de drie directeuren van Ictivity, zo begaan is met het programma. Peter heeft zijn leefstijl een jaar geleden rigoureus omgegooid; hij is gestopt met roken, bewuster gaan eten en meer gaan bewegen. Hij vertelt zijn verhaal in de leaflet die speciaal voor het gezondheidsprogramma is gemaakt. “Betrokkenheid vanuit de directie is ook goed voor de investeringsbereidheid. Zeker als de zorgverzekeraar benadrukt dat het ook financieel voordeel voor je zal opleveren”, voegt Monique toe.

Het PMO wordt medegefinancierd door CZ via de collectieve aanvullende verzekering van iedere CZ-verzekerde. Daarnaast heeft Ictivity een aanvraag ingediend voor subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het jaarkalenderproject, zoals hierboven beschreven, voldeed aan de richtlijnen van het ESF, zodat Ictivity nu een bijdrage tegemoet kan zien.

Het resultaat: gezondheid draagt bij aan bedrijfsdoelstellingen

De uitkomst van het PMO is bepalend voor de vervolgstappen die CZ, HumanCapitalCare en Ictivity de komende maanden zetten. Zo kan Monique:

  • onze zorgpaden werkstress en fysieke belasting doorlopen, om zo tot een specifieke aanpak te komen
  • interventies inzetten
  • medewerkers van Ictivity via de jaarkalender aanmoedigen om bewuster te eten, vaker de trap te nemen en hun werkplek op locatie goed in te stellen.

“Er is geen onderzoek ter wereld dat bewijst dat een investering in gezondheid direct het verzuim beperkt. Maar ik heb de overtuiging dat aandacht voor gezondheid van medewerkers een positief effect heeft op hun welzijn, productiviteit en inzetbaarheid. Met behulp van de jaarkalender geven we mensen aandacht en wijzen we ze op een luchtige manier op een gezonde leefstijl. Hierdoor gaan onze medewerkers zich hopelijk nog meer verbonden voelen met Ictivity, ook al komen ze hier niet elke dag over de vloer. Gezondheid gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de doelstellingen van ons bedrijf. Daar ben ik echt van overtuigd.”

Bent u geïnteresseerd in wat CZ voor u kan betekenen? Of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen over uw vraagstuk?

Kom in gesprek
Niels Kruijzen
Adviseur zorg en bedrijfszorg
Ik vind het heerlijk om organisaties en hun medewerkers vanuit hun unieke behoeften te motiveren en inspireren om werk te maken van gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Ik adem beweging. Stilstand is voor mij geen optie. In het weekend ga ik dan ook graag op pad met mijn mountainbike.

Ook interessant

Blijf op de hoogte:

Ontvang elke maand het laatste nieuws over gezondheid, duurzame inzetbaarheid en onze (veelal gratis) diensten voor werkgevers.

Ja, schrijf mij in