Dementie herkennen

“In de zorg die je geeft, zie je terug wie je bent”

Het begon met vergeetachtigheid en kleine ongelukjes. Toch had niemand door dat haar moeder dementie had. “Mantelzorg overkomt je”, zegt ze. En het overkwam Sylvia toen ze bij de geriater “precies de diagnose hoorde die ik niet wilde horen”: Alzheimer.

Vakantie in de tuin

Dementie herkennen

Op vakantie gaat ze niet meer. “Teveel geregel”, zegt Sylvia. Want wie zorgt er dan voor haar moeder? Dus viert ze vakantie in haar eigen tuin. En op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag komt moeder bij haar thuis. Zoals altijd. Dus ook in de vakantie.

Vier dagen in de week zorgt Sylvia voor haar moeder. Maar eigenlijk is ze er altíjd mee bezig. Ze kookt haar eten, doet haar administratie en zorgt ervoor dat haar moeder “zolang mogelijk in het leven blijft staan”. Al wordt dat steeds moeilijker.

De zorg voor haar moeder begon al een beetje toen haar stiefvader overleed. Eerst nam Sylvia alleen de administratieve taken over. Later kwamen er allerlei taken bij. Want haar moeder veranderde.

Ongelukjes en vergeetachtigheid

Ze begon steeds meer te vergeten. Haar hartmedicijnen, bijvoorbeeld. Moest ze opeens met spoed naar het ziekenhuis. En toch: “Niemand van ons had door dat ons mam dementie heeft”, zegt Sylvia. “Ik wílde het misschien niet geloven.” Maar toen de huisarts ze verwees naar de geriater hoorden ze toch “precies de diagnose die ik niet wilde horen”: Alzheimer.

Beetje bij beetje afscheid nemen

“Mantelzorg is geen keuze”, zegt Sylvia. “Het overkomt je.” Dus zorgt ze nu voor haar moeder. Dat is soms zwaar. Het geregel, het uitvinden hoe de ziekte werkt, maar vooral het continue gepieker en het beetje bij beetje afscheid nemen van de moeder die ze was. “Zorg dat ik er netjes bij blijf lopen”, zei moeder onlangs tegen haar. En dat doet ze. Maar ze wordt er wel vaak verdrietig van.

Mooie momenten zijn er natuurlijk ook. Ze was altijd een vrolijke, opgeruimde vrouw. En soms is die vrouw weer helemaal terug. “Ons mam vindt het vooral grappig als er iets misgaat”, zegt Sylvia. Een bord uit de handen laten vallen, koffie zetten maar vergeten het kopje onder het koffiezetapparaat te plaatsen – dat soort ongelukjes. En die gebeuren steeds vaker. “Oh jongens, jullie krijgen nog wat te stellen met mij”, kondigde ze laatst al lachend aan.

Huiselijk en gezellig

“Mantelzorg is afhankelijk van je persoonlijkheid”, zegt Sylvia. “In de zorg die je geeft, zie je terug wie je bent.” Als haar moeder bij haar thuis is, maken ze het huiselijk en gezellig. Stukje wandelen, boodschappen doen, beetje huishouden. “Zo sukkelen we de dag door.”

"We hebben nooit conflicten"

Sylvia geeft de zorg die past bij haar en haar moeder. Dat lijkt eenvoudig, maar de zorg die ze geeft is moeilijk over te dragen. Bij andere mensen wordt ons mam steeds onrustiger en prikkelbaarder. Maar zodra ze bij haar dochter is, keert de rust terug. “We hebben nooit conflicten”, zegt Sylvia. “Alleen bij mij is ze nog op haar gemak.”

Sylvia heeft alles strak geregeld: alle administratie en regeldingen liggen vast in overzichtelijke spreadsheets. Maar ze wil de zorg nog niet delen met anderen: “Ik zorg het liefst zo lang mogelijk zélf voor haar.”

Goede afspraken met haar werkgever

Haar zorg vraagt veel tijd en dat heeft zijn prijs. Op haar werk, bijvoorbeeld. Sylvia werkt als inkoper bij CZ. “Dat gaat prima, maar extra trainingen of opleidingen erbij doen is erg lastig”, zegt ze. Daarom heeft ze goede afspraken gemaakt met haar werkgever zodat ze werk en zorg kan combineren.

Plannen voor de toekomst

Haar moeder zit in de eerste fase van dementie en ze staan dus nog aan het begin van een lange weg. Sylvia is al plannen aan het maken voor haar moeder. Een plekje in een mooi verpleeghuis, bijvoorbeeld. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. “Informatie over de ziekte van Alzheimer is eenvoudig te vinden op internet”, zegt Sylvia. “Maar het regelen van zorg en opvang is een stuk ingewikkelder.” Daarom heeft ze onlangs contact opgenomen met het CZ Zorgteam voor advies. Ze vindt het prettig dat haar zorgverzekeraar mantelzorgers zoals zij helpt. “Ik hoef niet meer alles zelf uit te zoeken. Ik weet waar ik terecht kan met mijn vragen.”

Onze diensten helpen u bij uw zorg

Gewoon vergeetachtigheid of dementie?

Maakt u zich zorgen over de vergeetachtigheid van uw naaste? En vermoedt u dat er méér aan de hand is? In dit seminar geven experts u advies over hoe u uw zorgen bespreekbaar maakt en duidelijkheid krijgt.

CZ Zorgteam

Hebt u een vraag over de zorg voor uw naaste met dementie? Of wilt u graag advies over hoe u de zorg voor uw naaste beter kunt regelen zodat u meer tijd overhoudt voor uzelf? Onze zorgadviseurs van het zorgteam helpen u graag.