Mantelzorg bij dementie

De zorg voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Daarom helpt CZ u bij het vinden en regelen van zorg. Zodat u goed voor uw naaste zorgt, maar ook voor uzelf.

Wat regelen bij dementie?

De diagnose betekent ook dat er wat dingen geregeld moeten worden. Onze partner Dementie.nl heeft een handige checklist hiervoor ontwikkeld. Zo ziet u per fase wat u moet regelen. We geven u een samenvatting van de checklist.

man legt hand op schouder van oudere man

Beginfase: net na de diagnose

Middenfase: zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Latere fase: als thuiswonen niet meer gaat

 

Bron: dementie.nl

Krijg praktische tips met de mantelzorgtest

Zorgt u voor iemand met dementie? Vaak geeft dat veel voldoening, maar soms is het ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u hier een goed beeld van, en ontvangt u praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.

Doe de test
Twee handen die elkaar vasthouden

Meer weten over dementie?

CZ is er voor u en uw naasten. Lees meer over dementie herkennen en omgaan met dementie.

Veelgestelde vragen over mantelzorg bij dementie

Bezoek vooraf samen met familie of vrienden een aantal verpleeghuizen. Zo krijgt u een goede indruk van de sfeer. Kies voor een zorginstelling die voldoet aan uw wensen én de benodigde zorg levert. Hulp nodig? Gebruik onze handige checklist.

Ja, we vergoeden casemanagement uit de basisverzekering van de persoon met dementie. U hoeft geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen.

  • Raak iemand regelmatig aan. Zo laat u weten dat u er bent. Ligt uw naaste veel in bed? Masseer dan de handen, voeten, benen en rug.
  • Gebruik olie of crème bij de huidverzorging, een droge en beschadigde huid jeukt en doet pijn.
  • Draai zachte, favoriete muziek om herinneringen op te halen.
  • Laat uw naaste meegenieten van alle activiteiten en mensen in huis.
  • Geniet uw naaste van de zon? Bescherm de kwetsbare huid goed tegen verbranding. En zorg dat hij of zij genoeg blijft drinken.
  • Probeer uit welke voeding uw naaste nog kan eten en lekker vindt.

CZ Zorgteam

Heeft u een vraag over de zorg voor uw naaste met dementie? Of wilt u graag advies over hoe u de zorg voor uw naaste beter kunt regelen zodat u meer tijd overhoudt voor uzelf? Onze zorgadviseurs van het zorgteam helpen u graag.