Mantelzorg bij dementie

De zorg voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Daarom helpt CZ u bij het vinden en regelen van zorg. Zodat u goed voor uw naaste zorgt, maar ook voor uzelf.

Wat regelen bij dementie?

foto man legt hand op schouder van oudere man

De diagnose betekent ook dat er wat dingen geregeld moeten worden. Onze partner Dementie.nl heeft een handige checklist hiervoor ontwikkeld. Zo ziet u per fase wat u moet regelen. We geven u een samenvatting van de checklist.

Beginfase: net na de diagnose

 1. Regel een casemanager of wijkverpleegkundige : zij ondersteunen mensen met dementie en hun mantelzorgers.
 2. Deel de diagnose met uw omgeving.
 3. Denk na over het regelen van een volmacht: lees meer over volmacht bij dementie.
 4. Maak contact met lotgenoten, bijvoorbeeld via het forum van Alzheimer Nederland of bezoek een Alzheimer Café in uw gemeente.

 5. Middenfase: zo lang mogelijk thuis blijven wonen

 6. Zoek passende dagbesteding: regelmaat en structuur zijn belangrijk voor iemand met dementie. Vind dagbesteding bij dementie.
 7. Vraag hulp aan familie en vrienden.
 8. Bekijk welke aanpassingen in en om het huis kunnen helpen: een ergotherapeut kan u adviseren. We vergoeden per jaar 10 uur ergotherapie bij dementie.
 9. Vraag huishoudelijke hulp of thuiszorg aan: vind huishoudelijke hulp of thuiszorg bij dementie.
 10. Schaf een systeem aan om verdwalen te voorkomen. Bijvoorbeeld een GPS-systeem bij dementie. Ook in de CZ Gezondheidswinkel vindt u handige hulpmiddelen.
 11. Regel vervangende zorg (respijtzorg): zorg dat u ook tijd voor uzelf hebt. Uw casemanager of huisarts kunnen u hierover informeren. Bekijk de vergoeding voor vervangende mantelzorg.

 12. Latere fase: als thuiswonen niet meer gaat

 13. Zoek een verpleeghuis dat voldoet aan uw wensen: zo kiest u een verpleeghuis.
 14. Vraag langdurige zorg aan (Wlz): lees meer over langdurige zorg aanvragen.
 15. Zorg in de laatste levensfase: u wilt er liever niet aan denken, maar er komt een moment van afscheid. Lees meer over zorg in de laatste levensfase.

Bron: dementie.nl

Twee handen die elkaar vasthouden

Krijg praktische tips met de mantelzorgtest

Zorgt u voor iemand met dementie? Vaak geeft dat veel voldoening, maar soms is het ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u hier een goed beeld van, en ontvangt u praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.

Doe de test

Meer weten over dementie?

CZ is er voor u en uw naasten. Lees meer over dementie herkennen en omgaan met dementie.

CZ helpt bij dementie

E-mailreeks

Schrijf u in voor deze e-mailreeks. U krijgt 4 keer per jaar een e-mail met tips en adviezen die passen bij de fase waarin uw naaste zich bevindt.

Online seminars

In onze online seminars krijgt u praktische tips van geriaters, mantelzorgers en casemanagers dementie.

Dementiemagazine

Het magazine staat boordevol ervaringsverhalen van andere mantelzorgers, tips van professionals en praktische hulpmiddelen.

CZ Mantelzorgproducten

Zorgen anderen wel goed genoeg voor uw naaste? En wat als er iets met u gebeurt? Onze mantelzorgproducten geven u meer overzicht en controle.

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand tips, adviezen en nieuws over dementie en onze diensten. Speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie.

CZ HulpWijzer

Waar klopt u aan als uw hulp nodig hebt zoals dagbesteding, hulpmiddelen, vervangende mantelzorg, vervoer of andere hulp?

Veelgestelde vragen over mantelzorg bij dementie

CZ Zorgteam

Hebt u een vraag over de zorg voor uw naaste met dementie? Of wilt u graag advies over hoe u de zorg voor uw naaste beter kunt regelen zodat u meer tijd overhoudt voor uzelf? Onze zorgadviseurs van het zorgteam helpen u graag.

Naar boven