Second opinion

Twijfelt u over een diagnose of behandeling? Vraag om een second opinion van een andere arts of behandelaar.

Wat is een second opinion?

Een second opinion is van toepassing wanneer u twijfelt aan de voorgestelde behandeling of diagnose en u wilt u graag een tweede mening van een andere arts. Een second opinion betekent niet dat het onderzoek opnieuw wordt gedaan. Het betekent dat een andere arts hetzelfde onderzoek bekijkt.

Vraag een second opinion aan
Neem contact op met het Zorgteam voor de aanvraag van een second opinion.

Hoe werkt een second opinion?

 1. Vertel uw eigen arts dat u een second opinion wilt. De meeste artsen reageren professioneel op uw verzoek. Wil uw eigen arts geen verwijzing geven? Vraag dan of uw huisarts u kan verwijzen. U hebt een verwijzing nodig om uw second opinion vergoed te krijgen.
 2. Maak met de verwijzing een afspraak bij een andere arts. Vermeld erbij dat het om een second opinion gaat.
 3. Bereid het gesprek met de arts goed voor. De andere arts kent u en uw situatie niet. Daarom is het belangrijk dat u uw situatie goed beschrijft. Maak hiervoor gebruik van de voorbereidingstips.
 4. Schrijf ook alvast vragen op waarop u een antwoord wilt krijgen
  • Welke diagnose of behandeling is er voorgesteld?
  • Waar twijfel ik over?
  • Mijn behandelend arts heeft deze diagnose gesteld, wat is uw mening?
  • Zijn er andere behandelmogelijkheden?
  • Zijn er nog andere onderzoeken mogelijk en nodig?
 5. Bespreek de resultaten van de second opinion met uw arts. Als u hetzelfde advies hebt gekregen, kan u dat geruststellen. Als dat niet zo is, kunt u twijfels of nieuwe vragen hebben. Bespreek deze dan met uw behandelend arts of met uw huisarts.

Wat kost het?

U krijgt de second opinion vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt wel eigen risico. Lees meer over de vergoeding van een second opinion.

Advies van een internationale topspecialist

Bent u klant van CZ? Dan kunt u via Best Doctors een internationale topspecialist om een second opinion vragen. Best Doctors is een extra service van CZ.

Een second opinion van Best Doctors is geen verwijzing voor een behandeling in het buitenland. Het is een beoordeling van uw medisch dossier door een internationale topexpert van Best Doctors. U hoeft dus niet naar ze toe.

Hulp nodig?

Onze adviseurs van het CZ Zorgteam helpen u graag bij het aanvragen van een second opinion. Ze hebben een medische achtergrond en alles wat u bespreekt blijft vertrouwelijk. 

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam