De diagnose dementie is gesteld, wat nu?

De diagnose dementie is vaak een opluchting en een klap tegelijk. U weet wat er aan de hand is, maar u weet ook dat er nog geen genezing mogelijk is. Iedereen gaat er anders mee om, maar de impact van dementie op het leven is voor de meeste mensen groot. Er komt in deze periode veel op u af. Wat moet u nu doen? En hoe zit het met de toekomst? Het CZ Zorgteam helpt u graag op weg.

  1. Ga terug naar de huisarts
    De huisarts is meestal het eerste aanspreekpunt. Wel zo prettig, want hij of zij kent uw naaste goed. Ook kan de huisarts u helpen aan een verwijzing voor het regelen van extra zorg en ondersteuning.
  2. Regel casemanagement dementie
    De huisarts kan regelen dat u casemanagement krijgt. Casemanagement krijgt u van een vaste ervaren zorgprofessional.
  3. Maak afspraken voor de toekomst
    Maak samen met uw naaste opnieuw belangrijke beslissingen over de toekomst. In een later stadium van de ziekte kan dat niet meer. Stel bijvoorbeeld een levenstestament of volmacht bij de notaris op. Hierin legt u bij de notaris vast wie later de financiële belangen vertegenwoordigt. Ook kunt u hierin vastleggen wie medische beslissingen mag nemen wanneer uw naaste wilsonbekwaam wordt.
  4. Doe de checklist
    Bij dementie moet u aan veel dingen denken. Ook krijgt u met allerlei mensen en instanties te maken. Op dementie.nl vindt u heel veel informatie. Ga naar de overzichtelijke checklist voor het overzicht.

 

Liever informatie op papier? Alzheimer Nederland ontwikkelde de brochure ‘Dementie en nu?’.