Tips voor een gesprek met de huisarts

Vermoedt u dat uw naaste dementie heeft? Een bezoek aan de huisarts is spannend, maar kan ook duidelijkheid bieden. Maar wat vraagt u dan? Wij helpen u met een goede voorbereiding. Zodat u de antwoorden krijgt die u zoekt.

Zo bent u goed voorbereid

  • Noteer alvast het antwoord op de 5 belangrijke vragen.
  • Maak een belafspraak met één van onze zorgadviseurs voor persoonlijk advies
  • Bekijk het online seminar ‘Gewoon vergeetachtig of dementie?’

5 belangrijke vragen

Het is voor de huisarts belangrijk om te weten waarom u zich zorgen maakt, hoe lang al en of u met uw naaste al probeerde de klachten te verminderen. Beantwoord daarom vooraf onderstaande vragen en neem ze mee naar de huisarts.

  1. Wat zijn de klachten van uw naaste precies?
    De bekendste kenmerken van dementie zijn vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen en verdwalen in een bekende omgeving. Maar er zijn ook andere symptomen. Maak hiervan een lijstje. Weet u niet waar u aan moet denken?
    Bekijk de 10 meest voorkomende symptomen bij dementie
  2. Wanneer begonnen deze klachten?
    Hoe lang maakt u zich al zorgen over uw naaste? Wanneer vielen u voor het eerst veranderingen op? En zijn hier steeds nieuwe klachten bijgekomen?
  3. Wat maakt de klachten erger? Of minder erg? 
    Vergeetachtigheid kan ook komen door stress, medicijngebruik of een tekort aan vitaminen. Het is daarom belangrijk dat de huisarts weet welke medicijnen uw naaste gebruikt en wanneer klachten erger of juist minder erg worden.
  4. Wat hebt u zelf al gedaan?
    Hebt u met uw naaste zelf al actie ondernomen om de klachten te verminderen? Bijvoorbeeld door anders te eten of meer te sporten? Is uw naaste erg gestrest en hebt u geprobeerd dit te verminderen? En hebt u de geheugentest van Alzheimer Nederland ingevuld?
  5. Wat verwacht u van uw arts?
    U wilt waarschijnlijk weten of uw huisarts het vermoeden van dementie herkent. Vraag dit ook specifiek aan uw huisarts. Ook kunt u vragen wat de vervolgstappen zijn, ook als uw huisarts het vermoeden van dementie niet met u deelt.

Het CZ Zorgteam helpt

Vindt u het lastig om het gesprek met de huisarts voor te bereiden? Of bent u al eerder bij de huisarts geweest en lukt het niet om de antwoorden te krijgen die u zoekt? Onze zorgadviseurs helpen u graag met persoonlijk advies.