Volmacht krijgen of geven

Als uw naaste niet goed in staat is om zelf dingen te regelen, of u bent daar zelf niet goed toe in staat, dan kan het handig zijn om een volmacht te regelen. Er bestaan verschillende vormen voor een volmacht. Vraag ernaar bij de notaris.

Samen naar de notaris

De notaris kan u uitleggen welke mogelijkheden er in uw situatie zijn voor een Verklaring waarin iemand een ander de bevoegdheid geeft om namens hem te handelen.
. Wij raden u aan om de volmacht samen met uw naaste(n) bij een notaris vast te leggen. U krijgt dan een notariële akte waarmee u bij instanties kunt aantonen dat u en uw naaste een volmacht hebben geregeld.

Kosten

Wanneer u en uw naaste(n) de volmacht door een notaris laten vastleggen, dan zijn daar kosten aan verbonden. De kosten voor notariële volmacht verschillen per notaris.

Inloopspreekuur

Vaak hebben notarissen een (gratis) inloopspreekuur waarin u kunt vragen hoe u een volmacht regelt. Informeer ernaar bij uw notaris of kijk op de website van het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Notarissen.

Vormen van een volmacht

  • Algemene volmacht
    In een notariële akte wijst u of uw naaste een of meerdere vertrouwenspersonen aan, die uw financiële zaken mogen regelen als u of uw naaste dat zelf niet meer kan (bijvoorbeeld bankzaken of het verkopen van huis of aandelen).
  • Levenstestament
    In een levenstestament legt u uw wensen vast met betrekking tot verschillende persoonlijke en zakelijke belangen. Een of meerdere vertrouwenspersonen kunnen beslissingen nemen over financiële zaken, maar ook uw persoonlijke belangen behartigen op medisch gebied of persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld beslissingen over medische behandelingen of opname in een verpleegtehuis). Meer over het levenstestament leest u op de website van notaris.nl.

Meer lezen over andere vormen van volmachten zoals een Degene die alle financiën regelt van iemand die dat zelf niet kan of overziet. Een bewindvoerder neemt geen beslissingen over de gezondheid en mag het medisch dossier niet inzien.
, mentor of curator? Dat kan op de website van de overheid. U kunt hier ook een brochure downloaden.

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.

Naar boven