Een afwijzing van uw gemeente? Dit kunt u doen

Als mevrouw Groot me belt, is ze volledig in paniek. Ze heeft net van de gemeente gehoord dat haar man geen scootmobiel krijgt. En dat terwijl hij door een herseninfarct deels verlamd is. Wat nu?

9 augustus 2016

Leestijd: 3 minuten

De wanhoop nabij

"Hij heeft zo veel moeite met lopen", vertelt mevrouw Groot me bijna wanhopig. "En lange afstanden gaan al helemaal niet meer goed." Ik hoor hoe teleurgesteld ze is. De scootmobiel is erg belangrijk voor haar en haar man. Nu hij die niet krijgt, weet ze even niet meer wat ze moet doen.

Scootmobiel onterecht afgewezen?

Helaas hoor ik vaak van mensen dat ze ondersteuning vragen, maar die niet krijgen. Net als meneer Groot. Soms komt dat door een wet of regeling. Bijvoorbeeld als iemand nog te goed kan lopen voor een scootmobiel. Dan mag de gemeente het verzoek afwijzen. Maar het gebeurt ook dat hulp onterecht wordt afgewezen. Ik denk dat dit ook bij meneer Groot het geval is. Daarom raad ik zijn vrouw aan om bezwaar te maken. Daarmee geeft ze aan dat ze het niet eens is met de beslissing van de gemeente.

Hij heeft zo veel moeite met lopen. En lange afstanden gaan al helemaal niet meer goed.

7 dingen die u moet weten over uw bezwaar

Bent u het niet eens met de beslissing van een 'bestuursorgaan'? Bijvoorbeeld de gemeente, het Centrum Indicatiestelling Zorg of het Zorgkantoor? Dan kunt u bijna altijd bezwaar maken.

  1. Maak binnen 6 weken bezwaar Zorg dat u binnen 6 weken na het besluit bezwaar maakt. Ontvangt uw gemeente het bezwaar later? Dan mag ze het "niet ontvankelijk" verklaren. Uw bezwaar wordt dan niet behandeld.
  2. Onderbouw uw bezwaar goed Tegen welk besluit maakt u bezwaar? En van welke datum? Waarom bent u het niet eens met dit besluit? Vermeld ook naam, adres en handtekening van de persoon die het bezwaar indient.
  3. Vergeet de machtiging niet Maakt u bezwaar voor uw naaste? Vergeet dan niet een machtiging mee te sturen. Zo laat u zien dat u toestemming hebt om voor hem of haar bezwaar te maken. Een advocaat hoeft geen machtiging mee te sturen.
  4. Stuur uw bezwaar per aangetekende post Het is verstandig uw bezwaar aangetekend te versturen. En het bewijs van verzending goed te bewaren. Zo kunt u altijd bewijzen dat u het bezwaar hebt verzonden en wanneer. Kunt u bij uw gemeente per mail of een via de website bezwaar maken? Zorg dan ook dat u een ontvangstbevestiging krijgt.
  5. Licht uw verhaal toe in een 'hoorzitting' Soms nodigt de gemeente u uit voor een hoorzitting. Dat klinkt misschien eng, maar het geeft u juist de kans om uw kant van het verhaal goed toe te lichten. Wilt u dit liever niet? Geef dat dan bij uw gemeente aan. Het is niet verplicht.
  6. Uw gemeente neemt binnen 6 weken een beslissing Als de termijn voor het indienen van uw bezwaar voorbij is, neemt uw gemeente binnen 6 weken een beslissing. Soms kan het nog eens 6 weken langer duren. Dat moet de gemeente u altijd laten weten. Ben u het nog steeds niet met elkaar eens?
  7. Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaar? Dan kunt u een beroep instellen bij de rechtbank.

Een sprankje hoop

Meneer en mevrouw Groot vinden het een goed idee om bezwaar te maken. Ik help meteen met het opstellen van de brief. En vertel nog eens rustig wat er allemaal in moet staan. Ze zijn allebei erg blij met mijn hulp, dit geeft ze echt een sprankje hoop. Nu is het afwachten. Meneer Groot, ik hoop dat u binnenkort mag genieten van uw scootmobiel.

Heeft u zelf ook een afwijzing gehad? En wilt u graag hulp bij uw bezwaar? Neem contact op met het CZ Zorgteam.

Loes van Buchem-Gijsbers
Mantelzorgmakelaar
Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt. Mensen helpen zit in mijn DNA. Veel mantelzorgers hebben het steeds zwaarder en als mantelzorgmakelaar bij het CZ Zorgteam kan ik ze echt ondersteunen. Bijvoorbeeld door ze de weg te wijzen door het web van wet- en regelgeving.

Tips van de mantelzorgmakelaars

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.