Mantelzorg

Hulp en tips als u voor iemand zorgt

De meeste mensen vinden het heel normaal om voor een naaste te zorgen. Dat is mooi, maar kan ook zwaar zijn. Daarom is het belangrijk dat u als mantelzorger óók goed voor uzelf zorgt.

Wat is mantelzorg?

U bent mantelzorger als u langere tijd zorgt voor iemand in uw omgeving met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking. Dit doet u vrijwillig en is onbetaald. U kunt bijvoorbeeld mantelzorger zijn voor uw (schoon)ouders, partner of kind. Mantelzorg is niet iets waar u voor kiest. Het overkomt u, zeker als uw naaste (plotseling) ziek wordt.

mensen in Nederland zijn mantelzorger 

Voor elkaar:
SCP

mantelzorgers voelen zich zwaar belast

Mantelzorg in cijfers:
MantelzorgNL

mantelzorgers is niet op de hoogte van mantelzorgondersteuning

Werk en mantelzorg:
SCP

Wat doet een mantelzorger?

Als mantelzorger kunt u veel verschillende zorgtaken hebben. Denk aan huishoudelijke hulp, gezelschap bieden of het regelen van de administratie. Maar u kunt bijvoorbeeld ook meegaan naar de dokter of helpen bij de persoonlijke verzorging. Dat hangt af van de zorg die uw naaste nodig heeft. Door uw ondersteuning kan uw naaste vaak langer thuis blijven wonen.

Voor wie kun je mantelzorger zijn?

U kunt voor iedereen in uw omgeving mantelzorger zijn. Bijvoorbeeld voor uw vader of moeder, partner of kind. Maar ook voor een ander familielid, vriend of buurvrouw.

Voorkom dat u overbelast raakt

Slecht slapen, weinig concentratie en vaak hoofdpijn. Veel mantelzorgers raken overbelast. Voorkom dat het zo ver komt en trek op tijd aan de bel.

Bekijk onze tips
Kind speelt met kralenspiraal

Gratis mantelzorgproducten van CZ

Wat als er iets met u gebeurt? En wat als u de zorg voor uw naaste tijdelijk moet overdragen? Met het mantelzorgboek en de mantelzorgpas houdt u overzicht en controle. Hebt u ze al in huis?

Of bestel ze meteen
Mantelzorgboek om zorg makkelijker over te dragen

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.