Ik wil voor haar zorgen, maar het is zo zwaar

In 2013 krijgt het echtpaar Martinez te horen dat mevrouw Martinez Alzheimer heeft. Meneer Martinez zorgt voor haar. Onlangs ging ik bij ze op bezoek.

13 juli 2015

Leestijd: 3 minuten

Pincode vergeten

“Het begon met het vergeten van kleine dingen, zoals haar pincode en namen van bekenden”, vertelt meneer Martinez. “Sindsdien gaat haar gezondheid in een snel tempo achteruit en wordt mijn vrouw steeds vergeetachtiger. Je verzetten tegen de situatie heeft geen zin, het is een onomkeerbaar proces.”

Zelf verzorgen

Meneer Martinez zorgt volledig zelf voor zijn partner. Hij vindt dat hij dit verplicht is aan haar, hij houdt immers van zijn vrouw. “Ik moet er niet aan denken dat ze door vreemden verzorgd wordt. Dat wil ik haar niet aandoen.”

De verzorgingsmomenten zijn nu al een strijd en dat terwijl hij juist een vertrouwd persoon is voor haar. “Wat ik dan doe is mooie vakantieherinneringen ophalen aan Spanje, ons geboorteland. Vaak lukt het dan toch om haar te verzorgen, ” vertelt hij.

Hulp van CZ Zorgadvies

In de ogen van meneer zie ik zijn verdriet en de onmacht, zijn gemis van die tijd. De zorg valt hem zwaar, zegt hij verschillende keren. Desondanks klinkt in zijn verhaal de vechtlust door om alles voor zijn vrouw te doen wat er in zijn mogelijkheden ligt.

Omdat hij anderen niet tot last wil zijn, vindt meneer Martinez het moeilijk om hulp te vragen. Toch heeft hij CZ Zorgadvies ingeschakeld.

Ik ben erg blij met de extra hulp die ik krijg. Ik heb wat meer tijd voor mezelf en mijn hobby's.

Geen tijd meer voor de vogels

Mevrouw Martinez gaat nu twee keer per week naar een dagvoorziening in het dorp. Op de andere dagen komt alles op de schouders van meneer terecht. Uit zichzelf komt zijn echtgenote tot niets.
Ze zit op een stoel en staart voor zich uit. Als ik meneer Martinez vraag of hij nog wel toekomt aan zijn hobby, wijzend naar de vogels in de volière die er tijdens mijn bezoek vrolijk op los tjilpen, antwoordt hij dat hij nog nauwelijks tijd heeft voor de beestjes.

Kan er iemand komen helpen?

“Al die telefoontjes die ik moet plegen om iets geregeld te krijgen en al die brieven die we ontvangen van de gemeente, de zorginstellingen en de verzekeringen waar iets mee moet. Er gaat zoveel tijd aan verloren dat ik bijna nergens anders aan toekom. Het zou erg fijn zijn wanneer er een of twee keer per week iemand langskomt om iets te ondernemen met mijn vrouw.” Ik bekijk met meneer Martinez hoe hij zijn situatie toch bespreekbaar kan maken. Bijvoorbeeld bij de buurvrouw. Zij en mevrouw Martinez waren altijd goed bevriend. Wanneer ze nu langskomt met haar hond, begint mevrouw altijd te glimlachen. Samen maken ze een wandeling, drinken een kop koffie en doen soms een boodschap. Zijn vrouw geniet zichtbaar van deze uitjes.

Hulp van buurvrouw en dochters

Wanneer ik met meneer aanklop bij de buurvrouw, biedt ze aan om voortaan twee middagen per week met zijn vrouw te wandelen. Ook zijn dochters helpen graag. Bijvoorbeeld door mee te gaan met hun vader bij het winkelen naar nieuwe kleren en toiletartikelen voor hun moeder. Een van de dochters besluit bovendien om hem te ondersteunen bij de vele regeltaken.
Na een aantal weken, bel ik meneer Martinez op om te vragen hoe het met hem gaat. “Het is nog steeds erg pijnlijk om te zien hoe mijn vrouw achteruit gaat”, antwoordt hij. “Maar ik ben erg blij met de extra hulp die ik krijg. Ik heb wat meer tijd voor mezelf en mijn hobbies.”
“Ik geniet weer wat meer van de mooie dingen in het leven en zie dat mijn vrouw geniet van de momenten die zij doorbrengt met onze dochters en de buurvrouw.”

In verband met privacy zijn de persoonlijke gegevens van de verzekerde in dit blog gefingeerd.

Helga Neessen
Mantelzorgmakelaar
Het mooiste aan mijn werk als mantelzorgmakelaar bij het CZ Zorgteam is dat ik mensen wegwijs kan maken in de ingewikkelde wereld van de zorg. Ik probeer de best passende zorg en ondersteuning te regelen voor mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen. En ik kijk met trots terug als dat is gelukt.

Tips van de mantelzorgmakelaars