Bevolkingsonderzoek

Hebt u een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek gehad? Dan kunt u zich laten onderzoeken. Zo kan een eventuele ziekte sneller worden ontdekt en dat kan de kans op genezing vergroten.

Welke bevolkingsonderzoeken zijn er?

Er zijn verschillende bevolkingsonderzoeken die zijn gericht op specifieke doelgroepen; zoals baarmoederhals-, borst- of darmkanker. Het kan dus zijn dat u niet wordt uitgenodigd voor een onderzoek.

Bekijk de bevolkingsonderzoeken in Nederland

Wat kost het?

Aan het bevolkingsonderzoek zijn geen kosten verbonden. Maar soms is vervolgonderzoek nodig. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan dus zijn dat u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen. Hoeveel u betaalt hangt af van uw eigen risico en hoeveel u hiervan hebt gebruikt en of u naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Vervolgonderzoek darmkanker (coloscopie)

Wat kost dit vervolgonderzoek?

Kreeg u na het bevolkingsonderzoek darmkanker een uitnodiging voor een coloscopie (inwendig darmonderzoek)? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding uit de basisverzekering. U betaalt hiervoor wel eigen risico. 

Bekijk de vergoeding van het vervolgonderzoek naar darmkanker

Waar kunt terecht voor dit vervolgonderzoek?

U kunt bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum terecht. Op zoek naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Vind een geschikte zorgverlener. U kunt uw selectie verfijnen op: Bevolkingsonderzoek darmkanker.

Meer informatie

Soorten bevolkingsonderzoek (Rijksoverheid)
Bevolkingsonderzoeken en screeningen (RIVM)