Wat u moet weten over zorg in het ziekenhuis

Gaat u naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum? Dan krijgt u medisch specialistische zorg. Die wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit uw basisverzekering. Let wel op uw eigen risico. En of u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. 

We hebben de belangrijkste informatie over ziekenhuiszorg voor u op een rij gezet.

Vergoeding uit de basisverzekering

U krijgt voor medisch specialistische zorg een vergoeding uit de basisverzekering. De meeste medisch specialistische zorg wordt vergoed, zoals:

  • Verblijf in het ziekenhuis 
  • Behandeling door een medisch specialist
  • Diagnostisch onderzoek (röntgenfoto, MRI-scan, kijkoperatie)
  • Second opinion

Deze zorg krijgt u vergoed vanuit uw basisverzekering:

Medisch specialistische zorg
Zelfstandig behandelcentrum
Ziekenhuisverpleging

Ruime keuze in gecontracteerde ziekenhuizen

Bijna alle Nederlandse ziekenhuizen hebben een contract met ons. We hebben afspraken met ze gemaakt over de kwaliteit en prijs van hun zorg.

Wilt u toch naar niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dan krijgt u misschien minder vergoed

Speciale behandelingen of aandoeningen

Voor sommige behandelingen of aandoeningen maken we speciale afspraken met een beperkt aantal gespecialiseerde zorgverleners. Dit noemen we selectieve inkoop. We sluiten alleen contracten met zorgverleners die voldoen aan onze strenge kwaliteitseisen.

Zorg die we selectief inkopen:

Bariatrie
Borstkanker
Langdurige infectie na heup of knieprothese
Mohs chirurgie
Schisis
Meer over selectieve inkoop

Zoek de beste zorg

Zoekt u een gecontracteerd ziekenhuis bij u in de buurt?

Zoek op behandeling, aandoening of specialisme. Dan krijgt u een overzicht van gecontracteerde ziekenhuizen, wachttijden en reisafstanden.

Zoek ziekenhuizen

Uw eigen risico

Voor medisch specialistische zorg betaalt u eigen risico. Dat is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voor zorg. In 2017 is het verplichte eigen risico € 385,- per jaar.

Betaal uw eigen risico in termijnen

Verwacht u zorgkosten te maken en betaalt u dit bedrag liever niet in één keer? Dan kunt u ervoor kiezen om uw verplichte eigen risico in termijnen te betalen.

Uw eigen risico: zo helpt CZ

Dit kost uw behandeling

Als uw behandeling in het ziekenhuis minder kost dan uw eigen risico, betaalt u zelf de rekening. Dan is het de moeite waard om de tarieven van onze gecontracteerde ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Bekijk de tarieven van behandelingen tot € 885,- (hoogste vrijwillige eigen risico)

Vergelijk ziekenhuistarieven

Het CZ Zorgteam staat voor u klaar

De zorgadviseurs van het CZ Zorgteam wijzen u de weg naar de beste zorg.

  • Meer weten over wachtlijsten of de kwaliteit van zorg?
  • Verwijzing gekregen en op zoek naar een zorgverlener die het beste bij u past?
  • Twijfelt u over een diagnose of behandeling en wilt u een second opinion?

Bel (013) 594 91 10 (maandag t/m vrijdag van 8:30 - 17:30 uur)

Op zoek naar een specialist? Zo helpt het CZ Zorgteam


Veelgestelde vragen

Kan ik bij een ziekenhuis in het buitenland terecht voor de behandeling van borstkanker?

Wij hebben met een aantal Belgische ziekenhuizen contracten voor de behandeling van borstkanker. We raden de behandeling van borstkanker in het buitenland meestal af, omdat niet altijd alle kosten door ons vergoed worden. Alleen voor reconstructie met eigen weefsel geven wij soms toestemming voor de behandeling in België als de wachttijden in Nederland langer dan een half jaar zijn.

TV, telefoon of internet tijdens een ziekenhuisopname: krijg ik dat vergoed?

Nee. De niet-medische kosten zoals voor tv, telefoon en eventueel internet vallen niet onder de zorgverzekering en ook niet onder de aanvullende verzekering.

Krijg ik de reis- en verblijfkosten vergoed als ik ver moet reizen voor een operatie of behandeling?

Reis- en verblijfkosten worden bijna nooit vergoed. Er bestaan een paar uitzonderingsgevallen, deze vindt u terug op vergoeding voor zittend vervoer en vergoeding voor logeerkosten 

Hoe vraag ik een maagoperatie voor gewichtsvermindering aan?

Uw arts weet dat er speciale afspraken zijn met een aantal ziekenhuizen over bariatrische chirurgie. Als het nodig is, verwijst uw arts naar dat ziekenhuis. Ook kunt u zelf uw arts om een verwijzing vragen. Natuurlijk mag u ook een van onze zorgadviseurs bellen om de mogelijkheden te bespreken. Zij helpen u graag verder. U kunt ze van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30 uur bereiken op (013) 594 91 10.

Waarom verschillen de tarieven voor een behandeling soms per ziekenhuis?

Zorgverzekeraars, en dus ook CZ, onderhandelen met de ziekenhuizen over de prijzen per behandeling. Dat kan ervoor zorgen dat de prijzen van de behandelingen niet overal hetzelfde zijn. Daarom is het belangrijk dat u vooraf weet naar welk ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum u wilt gaan.

Meer veelgestelde vragen