Thuiszorg in de laatste levensfase (palliatief terminale zorg)

We vinden het belangrijk dat u goede zorg krijgt in de laatste fase van uw leven. Het liefst thuis of anders in een vertrouwde omgeving dicht bij uw huis. En dat u snel en eenvoudig toegang hebt tot deze zorg.

Daarom maken wij afspraken met zorgverleners, bijvoorbeeld over de samenwerking met andere zorgverleners. Zodat de overgang van ziekenhuis naar huis of van huis naar eventueel een hospice goed is geregeld. De samenwerking met de huisarts hoort daar ook bij. Ook maken we afspraken over specifieke deskundigheid van zorgverleners over bijvoorbeeld pijnbestrijding of psychische ondersteuning. En waar uw naasten terecht kunnen voor nazorg. 

Wat heeft CZ voor u afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid?*

  • Hebt u direct zorg nodig? Dan ontvangt u binnen 24 uur zorg. 
  • Hebt u niet direct zorg nodig? Dan neemt uw zorgverlener binnen 3 werkdagen contact met u op. U hebt vervolgens binnen een week een indicatiegesprek met uw zorgverlener. Uw zorg start uiterlijk een week na dit gesprek. Behalve als u de zorg dan nog niet nodig hebt. U spreekt dan met uw zorgverlener af wanneer uw zorg start. 
  • Wij zorgen ervoor dat u gegarandeerde toegang hebt tot zorg in de laatste levensfase met in bijna alle gevallen keuze uit meerdere zorgverleners.

*Zorgverleners en zorgverzekeraars in Nederland hebben samen normen afgesproken over wachttijden en bereikbaarheid (Treeknormen). Deze afspraken zijn volgens de Treeknormen. Voor thuiszorg in de laatste levensfase hanteren we kortere wachttijden. Zodat u direct de zorg kunt krijgen die u nodig hebt.

Wat doen wij nog meer?

  • Het is natuurlijk fijn als u zo lang mogelijk in uw vertrouwde omgeving kunt blijven. Daarom zetten wij in op goede zorg dicht bij huis. 
  • Thuiszorg in de laatste levensfase moet bij ú passen. En aansluiten op wat u zelf kunt en wat uw omgeving voor u doet. Wij vinden het daarom belangrijk dat verpleegkundigen de zorg goed afstemmen op uw behoeften en andere zorg die u krijgt.
  • We willen dat u voldoende keuzevrijheid hebt in het kiezen van een zorgverlener. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat u altijd keuze hebt uit meerdere zorgverleners.
  • We hebben afspraken gemaakt over een beperkt aantal verschillende verpleegkundigen per patiënt, zodat u altijd een vertrouwd gezicht aan uw bed krijgt.

Goed om te weten

Wij willen dat u de beste zorg krijgt. En dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom hebben wij met de meeste zorgverleners een contract. U krijgt de maximale vergoeding wanneer u naar een zorgverlener gaat die een contract met ons heeft. Krijgt u zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u mogelijk (een deel van) de kosten zelf. Dit is afhankelijk van uw polis.

Meer weten?

Heeft uw zorgverlener een contract?
Vergoedingen thuiszorg in de laatste levensfase (palliatief terminale zorg)
Advies over zorg en het regelen van zorg in de laatste levensfase