Winnaars CZ Zorgprijs 2014 bekend

31 oktober 2014

De winnaars van de CZ Zorgprijs 2014 zijn bekend. 'Het confectieatelier' heeft de eerste prijs gewonnen. Dit is een initiatief van Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RSZK), samen met ROC beroepsopleiding Mode. 'Het confectieatelier' is een plek waar ouderen samen met studenten nieuwe of aangepaste kleren kunnen maken. RSZK, een instelling voor wonen, zorg en welzijn in Zuidoost- Brabant, krijgt 25.000 euro. Zelfredzaamheid en het vergroten van eigenwaarde van ouderen staan centraal in dit initiatief.

De tweede prijs, een bedrag van 10.000 euro, is toegekend aan Bartiméus, een instelling voor blinden en slechtzienden voor het project 'Persoonlijke Effectieve Presentatie', een initiatief gericht op zelfpresentatie en -vertrouwen. De derde prijs, een bedrag van 5.000 euro, gaat naar GGzE Eindhoven voor haar project 'Sigi 2.0.', een kledingwinkel voor mensen met een psychiatrische achtergrond die wonen op landgoed de Grote Beek in Eindhoven.

Eervolle vermelding

Twee inzendingen krijgen een eervolle vermelding. Het KinderOOGcentrum uit Rotterdam, met hun T-shirtproject, dat zorg en kunst combineert om angst bij kinderen te verminderen.  Met het initiatief om duurzame kleding voor de zorg te ontwikkelen wint BrabantZorg samen met MVO Nederland de andere eervolle vermelding. 

Jury

Vaste juryleden zijn Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ en Ine van Hest, directeur Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Daarnaast bestaat de jury uit vakjuryleden die vanwege hun professie verbinding hebben met het thema. Henk Bakker, voorzitter van de vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden en tevens juryvoorzitter, Robert Boersma, directeur Zorgbelang Nederland, en prof. dr. Annelies van Heyst, hoogleraar Zorg, Cultuur en Caritas aan de universiteit van Tilburg, vormen de vakjury. De jury heeft de winnende projecten onder meer beoordeeld op (ervaren) verbetering in kwaliteit en vernieuwing van zorg. Op 13 november 2014 reikt juryvoorzitter Henk Bakker de drie prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Achtergrond CZ Zorgprijs 2014

'Er schuilt een mens in mij' is de uitspraak van een verbaasde chronisch psychiatrische patiënt die in de spiegel keek na een wasbeurt, een bezoek aan de kapper en de aanschaf van een stel mooie, nieuwe kleren. Kleding is belangrijk voor patiënten en cliënten: voor hun identiteit, hun mens-zijn. Met dit thema richt het CZ Fonds de blik op de betekenis van kleding voor het welbevinden van de patiënt/cliënt/zorgverlener in de zorg. Het CZ Fonds wil vernieuwende projecten aanjagen die gericht zijn op het beter aansluiten van de zorg bij de behoeften van patiënten, en die de positie en inbreng van de patiënt stimuleren. Het CZ Fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende zorgprojecten te bevorderen.

Bel ons

CZ Klantenservice

088 555 77 77
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 21:00 uur
Zaterdag 10:00 - 14:00 uur

Stel uw vraag via WhatsApp

06 13 65 19 50
Binnen 4 uur antwoord.
We appen op ma t/m vrij tussen 8:30 uur en 17:30 uur.