Wat is Gewoon Gaaf?

De methode Gewoon Gaaf helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Zo verkleinen ze de kans op gaatjes en hebben ze minder vaak aanvullende behandelingen nodig.

Methode voor veel minder gaatjes

Gewoon Gaaf is een methode voor preventieve mondzorg bij kinderen tot 18 jaar. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen die de Gewoon Gaaf-methode volgen veel minder gaatjes krijgen en veel minder fluoridebehandelingen, vullingen of sealings nodig hebben.

Hoe werkt Gewoon Gaaf?

Ieder kind is anders. Daarom krijgen u en uw kind bij de Gewoon Gaaf-methode persoonlijk advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind.

Eerst schat uw tandarts of mondhygiënist de risico’s in. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit? Hoe is de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Zijn er (beginnende) gaatjes?

Op basis van de risico-inschatting bepaalt de tandarts hoe vaak hij het gebit van uw kind wil controleren en of een extra bescherming (sealen) of fluoridebehandeling nodig is. Dat kan per kind verschillen, zelfs per kind in hetzelfde gezin.

Poetsen en nog een keertje poetsen

Tandartsen en mondhygiënisten die de Gewoon Gaaf-methode volgen, coachen zowel kinderen als ouders bij het poetsen van het gebit. Want kinderen willen vaak al op jonge leeftijd zelf poetsen, maar dat doen ze nog niet overal even goed.

Door minstens één keer per dag het gebit van uw kind na te poetsen, zorgt u ervoor dat het kindergebit gaaf blijft. En laat u meteen zien hoe belangrijk u poetsen vindt.

Eerste tandje? Naar de tandarts!

De Gewoon Gaaf-methode kan beginnen zodra het eerste tandje verschijnt. Dan legt de tandarts of mondhygiënist uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u zo al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor uw kind. Uw kind went al op jonge leeftijd aan de mondzorgpraktijk en wordt de rest van zijn jeugd begeleid bij het gaaf houden van het gebit.

Tip! Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd. U betaalt dus niets voor dit tandartsbezoek.

Geïnteresseerd in Gewoon Gaaf?

CZ stimuleert Gewoon Gaaf omdat de methode leidt tot veel minder gaatjes en behandelingen voor uw kind. Raadpleeg de Zorgvinder voor een tandartspraktijk bij u in de buurt en informeer naar Gewoon Gaaf. Of neem contact op met het CZ Zorgteam.

Zoek een tandarts bij u in de buurt (zoek op 'Gewoon Gaaf').

CZ Klantenservice