Zo werkt uw zorgverzekering

Wie bepaalt wat er in de basisverzekering zit? En waarom verschilt de premie per basisverzekering? We leggen graag uit hoe uw zorgverzekering werkt.

Een basisverzekering is verplicht

Of u nu vaak naar de dokter gaat of niet, u bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat heeft de overheid bepaald. Gezonde mensen dragen bij aan de zorg van zieke mensen. Als land mogen we best trots zijn op zoveel onderlinge solidariteit. Want zo zijn we met zijn allen verzekerd van zorg.

Premie betalen vanaf 18 jaar

Iedereen in Nederland is verzekeringsplichtig. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht premie te betalen. Als u kinderen hebt, betalen zij dus vanaf hun 18e premie voor de zorgverzekering.

Iedere zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht

U kunt een basisverzekering afsluiten bij elke zorgverzekeraar in Nederland. Die hebben allemaal een acceptatieplicht: ongeacht uw leeftijd of gezondheid moeten ze u accepteren als verzekerde.

De overheid bepaalt de inhoud van het basispakket

De basisverzekering dekt uw standaard zorgkosten, zoals de kosten die u maakt bij een huisarts, apotheek of ziekenhuis. De overheid bepaalt op advies van het Zorginstituut jaarlijks wat en hoeveel u precies krijgt vergoed vanuit uw basisverzekering. De vergoedingen in de basisverzekering zijn dus exact hetzelfde voor elke basisverzekering van elke zorgverzekeraar.

Verschillende premies voor basisverzekeringen

De voorwaarden en services verschillen per basisverzekering. Daarom betaalt u voor de ene basisverzekering meer premie dan voor de andere. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verschillende zorgverzekeraars
  Elke zorgverzekeraar maakt andere prijs – en kwaliteitsafspraken met zorgverleners. Daardoor komen ze uit op een andere premie voor de basisverzekering.
 • Een natura- of combinatiepolis
  Bij een naturapolis gaat u naar zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij een combinatiepolis wordt uw zorg 100% vergoed bij alle zorgverleners met of zonder contract. Met uitzondering van zorgverleners in wijkverpleging en GGZ. Deze vergoeding is maximaal 85% van het tarief van zorgverleners mét een contract. Een naturapolis is goedkoper.
 • Een hoger of lager eigen risico
  Iedereen heeft een verplicht eigen risico. Maar u kunt ook een vrijwillig eigen risico erbij nemen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager uw premie. Bij CZ kunt u er ook voor kiezen om uw verplichte eigen risico gespreid te betalen in 10 maandelijkse termijnen.
 • Gespreid betalen of in 1 keer
  Premie betaalt u meestal maandelijks, maar als u in 1 keer betaalt, krijgt u korting op uw premie.

Bekijk het premieoverzicht van onze zorgverzekeringen

Aanvullend verzekeren voor zorg die niet in het basispakket zit

U kunt zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts. De zorg uit de aanvullende verzekering gaat niet van uw eigen risico af. De vergoedingen en premies van aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. Ook mogen zorgverzekeraars eisen stellen aan iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten. Voor een uitgebreide tandartsverzekering hebt u bijvoorbeeld een tandartsverklaring nodig.

Bekijk onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen

Onderhandelen over prijs én kwaliteit

Zorgverzekeraars spelen een steeds grotere rol in de onderhandelingen over prijs en kwaliteit van zorg. Een veelvoorkomend misverstand is dat zorgverzekeraars altijd op zoek zijn naar de goedkoopste behandeling. Wij kijken naar de balans tussen kwaliteit en kosten. Slechte zorg is altijd te duur. Want dan bent u langer ziek of hebt u misschien een extra operatie nodig. Kwaliteit is altijd goedkoper. Zowel voor CZ als voor verzekerden.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja / Nee

Veelgestelde vragen

Kunt u hulp gebruiken? We zijn er voor u

Naar boven