Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? Of bent u gestopt met roken, maar vindt u het lastig om dit vol te houden? Lees meer over de voordelen van stoppen met roken. En ga aan de slag met onze tips.

5 voordelen van stoppen met roken

Van een gezonde huid tot een betere conditie. Stoppen met roken heeft veel voordelen. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

1. U krijgt een betere huid

Roken is slecht voor uw huid. Als u stopt met roken heeft u minder kans op huidziektes, en uw huid wordt minder grauw. En rimpels? Die ontstaan alleen nog maar omdat u elke dag weer een dagje ouder wordt.

2. U krijgt een gezonde mond 

Roken zorgt voor gele tanden, meer tandplak en ontstoken tandvlees. En voor een minder frisse adem. Als u stopt wordt uw mond al na 2 weken gezonder.

Is uw huid gezond?

Benieuwd of u een gezonde huid heeft? Doe de huidcheck met de SkinVision app. En weet binnen 30 seconden of een plekje verdacht is of niet.

Download de SkinVision app
Iemand checkt huid met SkinVision app

3. U wordt minder snel ziek

Stopt u met roken? Dan bent u minder snel verkouden. En u heeft minder kans op ernstige ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziektes. Ook herstelt u na een operatie sneller als u niet rookt. Goed om te weten: gemiddeld leeft een niet-roker 10 jaar langer dan mensen die blijven roken.

4. U voelt zich fitter

Door roken heeft u minder zuurstof in uw bloed. Als u stopt, verbetert uw conditie. Al na een paar weken zult u merken dat u meer energie heeft. En u voelt zich fitter.

Verbeter uw conditie met FitzMe

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? De FitzMe app staat boordevol inspirerende tips en online trainingen.

Download de app
Jongen zit op de bank muziek te luisteren

5. U kunt extra sparen

Stoppen met roken bespaart u al gauw honderden euro’s per jaar. Rookt u nu bijvoorbeeld 5 sigaretten per dag? Dan bespaart u € 54 per maand als u stopt met roken. Per jaar houdt u dus al snel € 685 over.

Gevolgen stoppen met roken

Als u stopt met roken, moet uw lichaam eerst wennen: u krijgt last van afkickverschijnselen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn. Maar u kunt ook last hebben van mentale ontwenningsverschijnselen. Denk aan:

  • Hoofdpijn
  • Hoesten
  • Zweten
  • Slecht slapen
  • Meer eetlust
  • Chagrijnig
  • Concentratieproblemen
  • Onrust

Gelukkig heeft u al na 2 weken minder last van deze verschijnselen.

Tips om te stoppen met roken

U weet nu wat de voordelen zijn van stoppen met roken. En wat er gebeurt als u stopt. Maar hoe krijgt u het voor elkaar? We helpen u graag op weg met tips.

Kies een stopdatum

Besloten om te stoppen? Kies dan eerst een stopdatum. Doet u het liever niet alleen? Tijdens Stoptober doen meer dan 50.000 anderen mee. En mét resultaat! 70% van de mensen die meedoen is na 28 dagen nog steeds gestopt.

Ga op zoek naar afleiding

Denk na over uw vaste rookmomenten. En vervang deze bijvoorbeeld door een korte wandeling. Heeft u het even moeilijk, en snakt u naar een sigaret? Zorg dan voor voldoende afleiding. En bespreek het met uw omgeving.

Hulp bij stoppen met roken

Misschien is dit de eerste keer dat u stopt. Of u bent al gestopt met roken, maar kunt wel wat hulp gebruiken om het vol te houden. Denk na over wat u prettig vindt. Volg bijvoorbeeld een cursus, of download een app als Flamy of De Stopcoach.

Benieuwd welke hulp u nog meer kunt inschakelen? Gebruik de Zorgvinder (zoek op ‘Stoppen met roken’). Of ga in gesprek met uw huisarts.

Wilt u ook stoppen met roken?

Maar weet u niet precies hoe? Leon wist ook niet waar hij moest beginnen. Nu is hij ex-roker. Groepstraining gaf hem het steuntje in de rug dat hij nodig had.

Zelf aan de slag? U krijgt een vergoeding voor:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Medicijnen om te stoppen met roken
Bekijk de vergoeding
Man staat buiten op straat

Meer tips over een gezonde leefstijl

Ontvang 1x per maand tips om aan uw gezondheid te werken. Bijvoorbeeld over meer bewegen, gezond eten en stress verminderen. Gewoon in uw mailbox.

Meld u aan

Gebruikte bron: FitzMe Portal