Wat is diabetes (suikerziekte)?

Met diabetes heeft u te veel suiker in uw bloed doordat uw bloedsuikerspiegel uit balans is. Dat kan allerlei klachten geven. Wat u precies merkt, hangt af van het type diabetes: 1 of 2. Wat is het verschil tussen type 1 en 2, wat zijn de symptomen, en hoe kunt u tóch gezond leven met diabetes? We vertellen u er alles over.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 valt uw afweersysteem uw eigen lichaam aan. Uw lichaam stopt met het aanmaken van Insuline is het hormoon dat uw bloedsuikerspiegel regelt. Diabetes type 1 kunt u niet voorkomen.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte type 1?

  • Vermoeidheid
  • Afvallen zonder dat u hier iets voor doet
  • Veel dorst en een droge mond
  • Veel plassen
  • Wazig zien

Bij diabetes type 1 krijgt u veel van deze klachten snel achter elkaar. Herkent u dit? Neem contact op met uw huisarts.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 zit er te veel suiker in uw bloed. Dit komt doordat u te weinig insuline aanmaakt, of er niet meer goed op reageert. U kunt het krijgen door te weinig beweging, overgewicht of erfelijke aanleg.

Wat zijn symptomen van suikerziekte type 2?

  • Vermoeidheid
  • Afvallen
  • Veel dorst en een droge mond
  • Veel plassen
  • Vaak een blaasontsteking

U kunt lang met symptomen rondlopen zonder dat u het in de gaten heeft. Herkent u de symptomen van diabetes type 2? Neem contact op met uw huisarts.

Hypo en hyper

Het is heel normaal dat een bloedsuikerspiegel schommelt. Door een glas frisdrank of een stressvolle dag bijvoorbeeld. Dat kan zorgen voor een te hoge, of juist een te lage bloedsuikerspiegel. Heeft u dit vaak? Dat kan erg vervelend zijn, zeker als u diabetes heeft. Bespreek dit altijd met uw arts.

Hoe herkent u een hypo of hyper?

  • Hypo (hypoglycemie) is een te lage bloedsuikerspiegel. U herkent een hypo aan bijvoorbeeld hoofdpijn, zweten, trillen, vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen.
  • Hyper (hyperglycemie) is een te hoge bloedsuikerspiegel. U herkent een hyper aan bijvoorbeeld veel moeten plassen, dorst, vermoeidheid, wazig zien en misselijkheid.

Gezond leven met diabetes

Een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 voorkomen. Óf de gevolgen van diabetes verkleinen als u het al heeft. Zoals hart- en vaatziekten, en schade aan bijvoorbeeld uw nieren.

Tip 1. Beweeg voldoende

Bewegen is gezond. En ontzettend belangrijk als u diabetes heeft. Zo beweegt u elke dag voldoende. 

Tip 2. Eet gezond

Ook voeding speelt een belangrijke rol bij diabetes. Ga voor gezond en gevarieerd eten en drinken. 

Krijg advies van een leefstijlcoach

Gezond leven is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Met leefstijlcoaching krijgt u persoonlijk advies en begeleiding.

Ontdek uw vergoeding
Vrouw geniet van omgeving op boomstam

Tip 3. Voorkom overgewicht

Overgewicht verstoort uw bloedsuikerspiegel. Daarom is een gezond gewicht belangrijk.

Tip 4. Stop met roken

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, zeker als u al diabetes heeft. Stoppen met roken? Gebruik onze tips.

Ik ben gaan kijken wat ik wél kan doen

Mirjam heeft chronische diabetes type 2. Hierdoor is ze anders naar eten gaan kijken. Ze paste haar leefstijl aan. Door goede voeding en sporten hoeft ze nu geen medicatie te gebruiken.

Hulp bij diabetes

Als uw bloedsuikerspiegel in balans is, heeft u minder last van uw diabetes. Kijk daarom samen met uw internist of diabetesverpleegkundige wat voor ú werkt. En maak samen een behandelplan.

Insuline en andere diabetesmedicijnen

Soms zijn medicijnen nodig om uw bloedsuiker goed te houden, zoals insuline. U kunt een insulinepen gebruiken, of een insulinepomp. Maar wat zijn de voordelen? En wat werkt beter voor u? Doe de Keuzehulp. En ontdek welk hulpmiddel het best bij u past.

Glucosewaarde meten

Gebruikt u insuline, of heeft u klachten die wijzen op een hypo? Dan is het fijn als u uw bloedsuiker zelf kunt meten. Bespreek altijd eerst met uw huisarts hoe hoog uw bloedsuiker precies mag zijn.

Veelgestelde vragen over diabetes

Als u diabetes heeft, heeft u teveel glucose in uw bloed zitten. Glucose wordt ook wel suiker genoemd.

Diabetes type 1 is niet te voorkomen. Diabetes type 2 kan vaak voorkomen worden met een gezonde leefstijl.