Transitie van vrouw naar man

Bij een transitie van vrouw naar man komt vaak veel kijken. Daarom is het fijn om te weten welke behandelingen u vergoed krijgt voor uw persoonlijk proces.

Vergoedingen voor uw transitie

Ga altijd eerst naar uw huisarts voor een verwijzing naar een genderteam. Zij kunnen u verder helpen met uw persoonlijke proces. Kijk welke behandelingen worden vergoed voor uw transitie:

Eicellen invriezen

Heeft u een kinderwens? En gaat u een geslachtsveranderende operatie in? Dan kunt u uw eicellen laten invriezen. U heeft hiervoor wel een medische indicatie nodig.

Mastectomie

Wilt u uw borsten laten verwijderen? Neem contact op met uw (huis)arts voor een akkoordverklaring.

Waar kunt u terecht?

Voor behandelingen binnen uw transitie kunt u terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces. van:

Geslachtsveranderende operatie

Wilt u naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met uw ziekenhuis. Het gendercentrum blijft de regie voeren en stelt de indicatie voor de behandeling.

Veelgestelde vragen

Een transitie is voor iedereen anders. Het proces verschilt per persoon en is dus nooit volledig hetzelfde. Ga voor persoonlijk advies naar uw (huis)arts of expert van het Het genderteam is een team van medisch specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt u bij het transitieproces.. Of bezoek voor meer informatie Transgender info Nederland, Transgender Netwerk Nederland of Transvisie.

Een luisterend oor is het belangrijkste. CZ helpt u graag met het vinden van de juiste weg voor uw kind. Ga eerst langs de huisarts met uw kind. Zij helpen u graag verder met het proces. Met een verwijzing van een (huis)arts kan een deel van de transitie worden gestart.

Mensen met genderdysforie voelen zich niet fijn met het geslacht waarmee ze geboren zijn. Hun gender past niet bij hoe zij zich als persoon voelen.