Vergoeding zwangerschapscursus

Als zwangere verzekerde kunt u een zwangerschapscursus vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Zo bent u goed voorbereid op uw bevalling en fysieke herstel.

Uw vergoeding in het kort

Basisverzekering

Geen vergoeding

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

U betaalt geen Bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijgt u vergoed?

U kunt een vergoeding krijgen voor een zwangerschapscursus. Voorbeelden van cursussen zijn een ‘puf’-cursus, zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym en hypnobirthing.

  1. Vergoeding
  1. Vergoeding

Hebt u advies, voorlichting of ondersteuning bij borstvoeding nodig? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor lactatiekundige zorg.

Wanneer krijgt u een vergoeding?

U krijgt een vergoeding als de cursus start tijdens uw zwangerschap. De cursus mag tot uiterlijk 6 maanden na de bevalling duren. Na de laatste cursusdag kunt u de rekening declareren, samen met uw bewijs van deelname.

Waar kunt u een zwangerschapscursus volgen?

U kiest zelf een zwangerschapscursus. De verloskundige kan u helpen met uw keuze.

De zorgverlener moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel voor het aanbieden en geven van bevallingscursussen. En een website hebben waarop de cursus wordt vermeld.

CZ Geboortezorgadvies

Voor vragen en persoonlijk advies over uw zwangerschap en zorgverzekering.

Naar boven