De definitie van mantelzorg
4 juli 2018 3 minuten
Méér dan alleen zorgtaken
Bij ‘zorg’ denkt u waarschijnlijk vooral aan taken als persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en vervoer. Maar mantelzorg is meer dan dat. Veel mantelzorgers voeren ook de hele regie over het zorgproces, zoals het regelen van zorg, het bezoeken van artsen, contact met zorgverleners en het regelen van de administratie en financiële afwikkeling.
Waarom horen we ineens zoveel over mantelzorg?
Alhoewel de term ‘mantelzorg’ al in 1972 is bedacht door medicus Johannes Hattinga Verschure, is het woord pas de laatste jaren erg in zwang geraakt. Mantelzorg neemt de laatste jaren enorm toe. Dat komt voor een deel door de vergrijzing. Nederland telt steeds meer hulpbehoevende ouderen. Maar ook het langzaam afbrokkelen van onze klassieke verzorgingsstaat, werkt mantelzorg in de hand.
Koning Willem-Alexander zei er het volgende over in zijn eerste Troonrede in 2013:
“Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.” - Koning Willem Alexander, troonrede 2013
Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.
Overbelasting bij werkende mantelzorgers
De zorg voor een ander kan zwaar zijn. Zeker als deze zorg langdurig is en gecombineerd wordt met een betaalde baan. Overbelasting bij mantelzorgers komt daarom helaas veel voor.
4,4 miljoen
Mantelzorgers in Nederland
- Bron:
- Mantelzorg.nl
1 op de 6
werknemers combineert zorg en werk
- Bron:
- Mantelzorg.nl
8,6%
van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast
- Bron:
- Mantelzorg.nl