De torenhoge kosten van verborgen werkstress

Al jaren staat werkstress hoog op de HR-agenda. En u kent ook de meest zichtbare veroorzakers wel: lange werkdagen, deadlines, hoge werkdruk. Maar als dat niet geldt in uw bedrijf, dan hebben uw medewerkers dus geen stress?

Was dat maar zo.

Waarschijnlijk hebben uw medewerkers klachten die u niet direct linkt aan werkstress. En u krijgt ze misschien niet eens te horen. Maar dat ontdekt u pas als het te laat is. En dan maakt u hoge kosten.

Werkstress komt in alle branches voor

Het zorgt voor 35% van het totale verzuim in Nederland. En niet alleen bij de snelle dertigers op een advocatenkantoor. Andere sectoren, zoals de bouw en logistiek, hebben hun eigen onzekerheden. In de crisis was de vraag of er volgende maand nog werk zou zijn. En nu er weer herstel is, hoe zorg je dat alles binnen de tijd af komt?

Werkstress speelt in elke branche, in elke leeftijdscategorie, bij elk type werk.

De kosten kunnen torenhoog zijn

De kosten van een medewerker die uitvalt door werkstress kunnen fors oplopen. Ze moeten vervangen worden, hun werk overgenomen. Dat gaat in de papieren lopen.

En medewerkers met stressklachten zijn gemiddeld 46 dagen uitgeschakeld – dat is 3x langer dan met andere klachten! Het zou heel toevallig zijn als dit in uw bedrijf anders is.

De kosten kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro per geval. Dus alle reden om de verborgen signalen van werkstress te leren herkennen. Dan voorkomt u de kosten en een hoop kopzorgen.

Verborgen werkstress is moeilijk op te sporen

De kern van het probleem kennen we eigenlijk al bijna 40 jaar: stress gaat om de verhouding tussen de werkdruk en de vrijheid om met die druk om te gaan. Veel druk en weinig controle daarover, geeft werkstress. Minder werkdruk, maar grote onzekerheid over de situatie, zoals bij een reorganisatie, geeft dezelfde spanning.

En als uw bedrijf niet voldoet aan het standaardbeeld van “stress”?

Dan zijn klachten van medewerkers misschien niet zo duidelijk. Dan kan rugpijn logisch lijken vanwege het zware werk. Of heeft de chagrijnige medewerker gewoon een slechte dag.

Maar misschien speelt er iets anders. Want werkstress uit zich op allerlei manieren:

  • lichamelijke klachten: rugpijn, slaapproblemen, duizeligheid
  • emotionele problemen zoals onzekerheid en verlies van motivatie
  • veranderend gedrag, bijvoorbeeld zichzelf isoleren of snel geïrriteerd zijn
  • geestelijke problemen: piekeren, slechte concentratie.

Als u dit bemerkt bij een medewerker, kan er zomaar stress in het spel zijn. Ook als u dat niet verwacht binnen uw organisatie.

Herkent u de oorzaak van stress niet direct binnen uw bedrijf?

Dan speelt er misschien iets in de privésituatie. Als iemand dat meeneemt naar de werkvloer, is uiteindelijk het effect hetzelfde: lang verzuim en een hoge kostenpost.

Wat kost werkstress in uw sector? Check onze benchmark

Lijkt werkstress in uw bedrijf geen probleem? Laat u dan overtuigen door ons brancheoverzicht van de kosten door werkstress

In deze benchmark ziet u dat uw bedrijf ook niet ontkomt aan het risico van werkstress.

Download overzicht kosten werkstress

Aukje Rekkers-Staal, specialist bedrijfszorg bij CZ

Ik adviseer al 5 jaar met plezier bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Als adviseur heb ik geleerd dat er geen 2 bedrijven hetzelfde zijn. Onze aanpak is maatwerk.

Daarom analyseer ik altijd eerst de situatie en spreek ik met betrokkenen. Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Dan ga ik graag met u in gesprek.

E-mail Aukje
Of bekijk haar LinkedIn-profiel

Aukje Rekkers

Lees ook:

Bel ons

CZ Bedrijvendesk

088 555 71 00
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur