Zo lukt het ál uw medewerkers om hun leefstijl te veranderen

HR-managers die het serieus menen met gezondheid, kunnen zich de volgende wijsheid ter harte nemen. Mensen willen best veranderen, ze willen alleen niet veranderd worden. Medewerkers staan wel degelijk open voor nieuwe inzichten, zelfs als het hun privéleven betreft.

Het begint met bewustwording. Ze moeten beseffen dat er iets aan de hand is en dat ze misschien niet zo gezond leven als ze doen geloven. Een preventief medisch onderzoek en online testen zijn een goed begin. Maar hoe pakt u door? Hoe motiveer je medewerkers om er een gezonde leefstijl op na te houden?

  • Geef aandacht aan de ‘why’

De reden waarom mensen iets moeten veranderen is allesbepalend. Wanneer een arts meedeelt dat je niet oud wordt als je zo doorgaat, is het duidelijk. Wanneer de nood minder hoog is, zul je duidelijk moeten maken waarom je wilt dat ze gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en stoppen met roken. Lees over de aanpak van Desso.

  • Motiveer de emoties

Mensen zijn emotionele wezens. Maak daar gebruik van. Prikkel hun gevoel. Complimenteer ze.

Een mooi voorbeeld vormt een groep ongemotiveerde buschauffeurs.

Ze klaagden over reizigers, agressie in de bus en hun veiligheid. De mannen besteedden bovendien nauwelijks aandacht aan hun gezondheid. Hun drive was verdwenen. Tot iemand op het idee kwam om ze schouderklopjes te gaan geven en aan te spreken op hun vaardigheden en gastvrijheid in de bus. Die aanpak veranderde alles. De chauffeurs voelden ineens dat ze ertoe deden. Er ontstond een gevoel van ‘samen’. Ze veranderden in blije mensen die niet alleen goed voor reizigers zorgden, maar ook voor zichzelf.

  • Adresseer het verstand

Veruit de meeste mensen met overgewicht weten dat ze ongezond leven. Maar ze hebben altijd ‘een goede reden’ om er niets aan te veranderen. Speel daarom in op hun verstand. Bespreek de beperkingen die ze zichzelf opleggen. Mensen in ploegendiensten hebben vaak last van slaapstoornissen. Energiebedrijf Engie onderkende het probleem en organiseerde workshops voor medewerkers in de energiecentrales. De deelnemers leerden hoe ze hun slaap- en voedingspatroon konden aanpassen om fitter te worden. Lees over hoe Engie gezondheid aanpakt.

  • Stel realistische doelen

Het doel van een verandering hoeft niet groot te zijn. Sterker, het heeft de voorkeur om het klein en simpel te houden. Het doel moet haalbaar zijn én specifiek. Pas dan komt iemand in beweging. Realiseert u zich wel dat de een meer energie haalt uit zingeving dan uit hardlopen. Ga op zoek naar wat iemand drijft.

  • Voorkom voorschrijven

Verplichtingen kunnen uitputtend zijn. Het gevoel telkens iets te moeten, kan mensen blokkeren.

  • Verander de omgeving

Als mensen niet uit zichzelf veranderen, kunt u hun omgeving aanpassen. Serveer in de kantine alleen nog vers en gezond eten. En leg de kroket achterin. Nodig de hele familie uit voor een supergezellige kookcursus, zodat de kans toeneemt dat medewerkers ook thuis gezond gaan eten. Kies voor dienstfietsen in plaats van dienstauto’s. Vervang gewone bureaus door sta-zit-bureaus.

  • Doe het voor

Het werkt om een voorbeeld te stellen. Laat een specialist uw chauffeurs voordoen hoe ze in een vrachtwagen kunnen stappen en zitten zonder hun rug te belasten. Neem zelf de trap en beweeg uw directieleden dat ook te doen. Stimuleer medewerkers, die hun leefstijl succesvol hebben veranderd, te vertellen hoe ze dat hebben gedaan. Draag een stappenteller. Praat over leefstijl, laat veranderingen zien. Deel de resultaten met iedereen in de organisatie. Steeds meer mensen zullen aanhaken.

Meer weten?

Hebt u een vraag over het bevorderen van een gezonde leefstijl in uw organisatie? Of wilt u van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Aukje Rekkers-Staal. Zij deelt graag haar kennis met u.

Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ

Ik adviseer bedrijven over verzuim, gezondheidsmanagement en zorgcollectiviteiten. Als adviseur heb ik geleerd dat er geen 2 bedrijven hetzelfde zijn. Mijn aanpak is maatwerk.

Daarom analyseer ik altijd eerst de situatie en spreek ik met betrokkenen. Hebt u vragen over het verminderen van ziekteverzuim en onze aanpak van bedrijfszorg? Dan ga ik graag met u in gesprek.

E-mail Aukje
Of bekijk haar LinkedIn-profiel

Aukje Rekkers

Lees ook:

Gezondheid in uw jaarplan

Een succesvol plan begint met een heldere definitie en scherpe analyse.

Vragen over gezondheid en inzetbaarheid?

Wij hebben de organisaties die u kunnen adviseren op een rijtje gezet.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief voor HR-professionals met actuele thema’s rondom gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Ja, schrijf mij in