Vergoedingen bij longaandoeningen

Welke kosten krijgt u vergoed als u longaandoeningen hebt? CZ biedt vergoedingen in zowel de basis- als de aanvullende verzekering

Stoppen met roken
Stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met longaandoeningen. Stoppen-met-rokenprogramma’s worden vergoed uit de basisverzekering.
Diëtetiek
Bij sommige astmapatiënten speelt voedselallergie een rol. Voedsel geeft dan een prikkel van de luchtwegen, met benauwdheid tot gevolg. Een dieet kan de symptomen verminderen.
Fysiotherapie
Bij longaandoeningen kan fysiotherapie helpen om makkelijker adem te halen door bepaalde spieren te trainen en op uw houding te letten. Daarnaast kan de fysiotherapeut u leren om beter te ontspannen, ook als u benauwd bent. Door onder begeleiding van de fysiotherapeut op de juiste manier te bewegen, krijgt u meer kracht en uithoudingsvermogen.
Gezondheidscursussen
Cursussen waarin u in het dagelijks leven leert omgaan met de beperkingen van astma of COPD.
Hulpmiddelen ademhaling
Er zijn diverse hulpmiddelen die de ademhaling bij mensen met astma- of COPD kunnen verbeteren. Zoals longvibrators, vernevelaars of zuurstof.
Medicijnen (geneesmiddelen)
Mensen met astma of COPD krijgen vaak medicijnen voorgeschreven als luchtwegverwijders, ontstekingsremmers.
Basis geestelijke gezondheidszorg
Een patiënt kan zich niet lekker in zijn vel voelen en somber zijn, of door zijn longaandoening problemen hebben in de omgang met collega's of familie. Psychologische hulp kan mogelijk een oplossing bieden. Uw huisarts is hiervoor uw eerste aanspreekpunt. Hij kan u zelf behandelen of als hij het nodig vindt, kan hij u verwijzen naar een psycholoog. Het kan helpen om over uw klacht(en) met uw huisarts of een psycholoog te praten.
Advies door sportarts
Kunt u aan een bepaalde sport deelnemen als u een longaandoening hebt? Een sportmedische keuring of advies kan dit uitwijzen.
Therapeutisch kamp voor zieke kinderen
In een therapeutisch kamp leren kinderen met een longaandoening omgaan met hun ziekte.
Voedingsadvies
Een toename van uw gewicht kan de klachten van uw longaandoening erger maken. Ook kan het effect hebben op de dosering van uw medicijnen. Daarom kan voedingsadvies van belang zijn.
Alternatieve geneeswijzen
Alternatieve geneeswijzen als acupunctuur of homeopathie worden soms ingezet om klachten bij astma of COPD te bestrijden.

Staat de vergoeding die u zoekt er niet bij? Kijk dan in het overzicht Vergoedingen.

Waar moet u zijn voor andere zorg?

Hebt u vragen over andere zorg die niet door de zorgverzekeraar wordt geregeld en weet u niet bij welk loket u moet zijn? Bekijk het overzicht van waar u moet zijn voor welke zorg.

Hebt u nog vragen?

Vragen over een specifiek onderwerp of een specifieke vergoeding? Neem dan contact op met CZ Klantenservice via 088 555 77 77.

Voor vragen over de vergoeding van een ziekenhuisbehandeling belt u met de CZ Ziekenhuislijn: (013) 593 82 40. Of u stuurt een e-mail aan infolijn.msz@cz.nl.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met uw persoonlijke situatie te maken hebben.

CZ Zorgteam