Zorg nodig bij longaandoeningen

Hebt u een longaandoening? Dan krijgt u mogelijk met verschillende zorgverleners te maken.

Huisarts
De huisarts kan vaststellen of u een longaandoening hebt. De huisarts kan u doorverwijzen naar een longarts of een andere specialist of zorgverlener, zoals een fysiotherapeut of longverpleegkundige.
Fysiotherapeut
Bij longaandoeningen kan fysiotherapie helpen om makkelijker adem te halen door bepaalde spieren te trainen en op uw houding te letten. Door onder begeleiding van de fysiotherapeut op de juiste manier te bewegen, krijgt u meer kracht en uithoudingsvermogen.
Kinderarts (astma)
Een kinderarts die gespecialiseerd is in aandoeningen aan de longen, heet kinderarts-pulmonoloog of kinderlongarts. De kinderarts houdt de totale gezondheidssituatie van het kind in de gaten en coördineert de inbreng van andere specialisten.
Diëtist
Een goed eetpatroon is van belang bij een longaandoening. Problemen met overgewicht of ondergewicht kunnen aanleiding zijn voor een dieetadvies van een diëtist.
Longarts
Als u een longaandoening hebt, kunt u behandeld worden door de huisarts of de longarts. De longarts is hoofdbehandelaar van patiënten met ernstige klachten.
Psycholoog
Psychologische hulp kan mogelijk een oplossing bieden.
Longverpleegkundige
De longverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd op het gebied van astma en COPD en verleent diensten in aanvulling op de longarts.
Thuiszorg
De Thuiszorg heeft vaak medewerkers in dienst die speciaal opgeleid zijn om mensen met astma/COPD te begeleiden. Zij komen bij u thuis om te adviseren over eventuele aanpassingen in uw huis, medicatie en leefstijladviezen.
Praktijkondersteuner
De praktijkondersteuner neemt bepaalde taken van de huisarts over. Bijvoorbeeld het meten van de longfunctie of het geven van voorlichting over leven met een longaandoening of over medicijngebruik.
Mantelzorg
Kent u WeHelpen? Via deze site kunt u hulp rondom uzelf of rondom een ander gemakkelijk organiseren en delen met uw familie, vrienden of kennissen. Hebt u boodschappen nodig? Vervoer van en naar het ziekenhuis? Een hondje dat uitgelaten moet worden? Er is vast iemand die u kan helpen. U geeft aan welke hulp u zoekt en wanneer, en een ander kan hierop reageren. U stelt uw hulpvraag via de site, en er wordt gezocht naar een vrijwilliger die u die hulp kan geven!

Samenwerking tussen verschillende zorgverleners

Samen met CZ overlegt de zorggroep elk jaar over het zorgprogramma. Over wat er beter kan en of de betrokken zorgverleners de juiste scholing krijgen. Zo krijgt u de zorg die u nodig hebt. Voor vragen over COPD- of astmazorg kunt u bellen met het CZ Zorgteam.

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met uw persoonlijke situatie te maken hebben.

CZ Zorgteam