Vragen die we vaak kregen rondom de Dag van de Mantelzorg

Ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg was het CZ Zorgteam op de zorgmarkt in Nuenen om er allerlei vragen beantwoorden. Een kort verslag.

Loes van Buchem - 11 nov 2016

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Rond deze dag werden op verschillende plaatsen door het hele land activiteiten georganiseerd om de mantelzorger een blijk van waardering te geven voor alles wat zij doen. En die waardering verdienen ze!

We waren op de zorgmarkt in Nuenen

Samen met mijn collega was ik op 5 november op de zorgmarkt in Nuenen om mantelzorgers te ontmoeten. In evenementencentrum Het Klooster werden zij ontvangen door de wethouder. Die overhandigde daar ook het eerste mantelzorgcompliment aan één van de mantelzorgers.

Verder waren er verschillende workshops en in de ontvangstruimte stonden wij samen met andere organisaties om de mantelzorgers te informeren over uiteenlopende onderwerpen.

Hoe kunt u zorg overdragen aan iemand anders?

Op de markt ontmoette ik mevrouw Joosten. Zij zorgt voor haar man die door een hersenbloeding moeite heeft met lopen. “Hij vergeet ook steeds meer”, zegt ze me bijna fluisterend.

Ze maakt zich zorgen over wat er gebeurd als zij zelf in de lappenmand beland. En ze stelde me de vraag die ik vaker kreeg deze dag: “Hoe kan ik mijn zorg goed overdragen aan iemand anders.”

Het CZ Mantelzorgboek

Ik vertel haar over het CZ Mantelzorgboek. Daarin kan mevrouw alle informatie opschrijven die belangrijk kan zijn als iemand anders voor haar man gaat zorgen. Over medicijngebruik, maar ook over de interesses van haar man. Ze is enthousiast. Via de website van CZ vraag ik het boek direct voor haar aan.

Wie kan de zorg af en toe overnemen?

Een andere vraag die ik veel kreeg was: “Hoe kan ik als mantelzorger af en toe ontlast worden?” Mijn antwoord was dat er in de aanvullende verzekering van CZ hiervoor een vergoeding is.

Als u een aanvullende verzekering hebt bij CZ kunt u 14 dagen per jaar vervangende mantelzorg krijgen van Handen in Huis. Tijdens een intakegesprek met Handen in Huis hoort u of u in aanmerking komt.

Ook uw gemeente kan vervangende mantelzorg bieden. Dat verschilt per gemeente. Vraag ernaar bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Zorgen doen we samen

Alle mantelzorgers die we spraken vinden het vanzelfsprekend dat ze voor hun naaste zorgen. Maar ook zij hebben soms zelf ondersteuning nodig.

Wilt u mantelzorgers graag een handje helpen? Bijvoorbeeld met het snoeien van de tuin of het schilderen van de kamer? Meld u aan voor een klusje op de website van WeHelpen.

En bent u zelf mantelzorger? Vraag dan gerust een klusje aan op wehelpen.nl. Want mantelzorg doe je samen.

img_Mantelzorg specialisatie

Tips van de mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaars Helga, Loes en Marga komen dagelijks bij mantelzorgers en hun naasten thuis. Zij helpen hen bij het regelen van zorg. Hier delen zij hun ervaringen en tips met u.

Lees alle tips

Bel ons

CZ Zorgteam

(013) 594 91 10
Uw gebruikelijke beltarief
Maandag t/m vrijdag
8:30 - 17:30 uur

Hoe kan het CZ Zorgteam u helpen?

U kunt bij het CZ Zorgteam terecht voor persoonlijk advies, het regelen van zorg en het vergelijken van zorgverleners.

Zorgteam