Wat betaalt u voor uw zorg in een instelling?

U hoeft uw Wlz-zorg niet zelf te betalen. Wel betaalt u een eigen bijdrage. Ook kan uw zorgverlener aanvullende diensten of producten aanbieden tegen betaling.

Uw eigen bijdrage

Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor uw Wlz-zorg. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) bepaalt hoeveel u precies moet betalen. Dit hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Op de website van het CAK kunt u uw eigen bijdrage berekenen.

Bijbetaling voor aanvullende diensten en producten

Uw zorgverlener mag u diensten of producten aanbieden die niet onder de Wlz vallen. Zoals bijvoorbeeld uitstapjes of het wassen van uw kleding. Hiervoor mag uw zorgverlener u om een bijbetaling vragen. U bent niet verplicht om deze diensten of producten af te nemen. Uw zorgverlener kan u vertellen voor welke producten of diensten u moet bijbetalen. Neem contact op of kijk op de website van uw zorgverlener.

Gaat u weer zelfstandig wonen?

Dan komt u de laatste vier maanden van uw opname in de instelling waar u verblijft mogelijk in aanmerking voor een lage eigen bijdrage. Deze lage eigen bijdrage is bedoeld om dubbele woonlasten te voorkomen. Uw zorginstelling kan dit voor u aanvragen door het formulier ‘Terugkeer naar zelfstandig wonen Wlz’ in te vullen en naar CZ zorgkantoor te sturen. Wij ondertekenen het formulier en sturen het naar het CAK. Het CAK neemt uw verzoek in behandeling en zal u verder informeren over het verloop.

Meer over: