Belangrijkste vragen combinatiepolis ‘Zorgvariatiepolis’

U, of iemand die met u is meeverzekerd, had in 2023 de restitutiepolis ‘Zorgkeuzepolis’. We willen u laten weten dat de restitutiepolis vanaf 2024 wordt vervangen door de combinatiepolis ‘Zorgvariatiepolis’. Dit heeft een gevolg voor de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging of GGZ.

Had u na het lezen van de brief nog vragen over deze wijziging of uw vergoeding? We somden de belangrijkste vragen voor u op. 

Vervanging restitutiepolis door combinatiepolis

Ja, u ontvangt uiterlijk 12 november 2023 een bericht van ons. Hierin doen wij u een voorstel voor uw nieuwe polis van 2024, met daarbij de nieuwe premie. Had u in 2023 een restitutiepolis? Dan wordt deze automatisch vervangen door de combinatiepolis. U hoeft hier niets voor te doen. Uiteraard is het altijd mogelijk om nog te kiezen voor een andere CZ polis of verzekeraar. U kunt tot en met 31 december 2023 uw verzekering opzeggen. En de laatste dag om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari 2024.

Niet-gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en GGZ rekenen vaak meer dan het gemiddelde tarief van de markt. Door deze hogere kosten stijgt de zorgpremie voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat de zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk blijft, is het vervangen van de restitutiepolis door de combinatiepolis nodig.

Met de huidige restitutiepolis kreeg u de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en GGZ 100% vergoed. Met de nieuwe combinatiepolis ‘Zorgvariatiepolis’ wijzigt uw vergoeding voor deze zorgverleners naar maximaal 85% van het tarief van zorgverleners mét een contract. De rest van de rekening betaalt u zelf. Voor alle andere zorg bij zorgverleners zonder contract krijgt u nog steeds maximaal 100% vergoed tot het markconform tarief.

  Combinatiepolis Naturapolis
Gecontracteerde zorgverleners 100% vergoeding 100% vergoeding
 

Niet-gecontracteerde zorgverleners
 
In de wijkverpleging en de GGZ
Maximaal 85% van het tarief van zorgverleners mét een contract

Maximaal 70% of 75% vergoeding van het tarief van zorgverleners mét een contract
Voor de overige zorg Maximaal 100% vergoeding tot het marktconform tarief Maximaal 70% of 75% vergoeding van het tarief van zorgverleners mét een contract

Voor sommige zorg waar u wél een vergoeding voor ontvangt, geldt een eigen risico of een eigen bijdrage. Deze betaalt u zelf.

Zorg

CZ heeft met ruim 45.000 zorgverleners een contract. Als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, heeft dat veel voordelen. Zo krijgt u bijvoorbeeld uw zorg 100% vergoed. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u vaak minder vergoed.

Bekijk de voordelen van een gecontracteerde zorgverlener

Wijkverpleging is verpleging en persoonlijke verzorging bij u thuis. En onder de GGZ vallen behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg.

Niets. De aanpassing van de vergoeding bij niet-gecontracteerde wijkverpleging heeft geen effect op het persoonsgebonden budget (PGB) voor verpleging en verzorging. U kunt gewoon een PGB blijven aanvragen. En dit budget blijven gebruiken zoals u gewend bent.

Regeling voor 2024

De overgangsregeling is een regeling die ervoor zorgt dat u in 2024 uw zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners voor GGZ of wijkverpleging nog 100% vergoed krijgt, net zoals in 2023.

Deze regeling geldt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners voor GGZ of wijkverpleging ook voor u naar maximaal 85% van het tarief van zorgverleners mét een contract.

U hoeft niets te regelen om gebruik te maken van de overgangsregeling. De overgangsregeling gaat automatisch voor u in als u:

  • in 2023 een restitutiepolis ‘Zorgkeuzepolis’ had; en
  • in 2024 de combinatiepolis ‘Zorgvariatiepolis’ heeft; en
  • in 2023 al met uw behandeling bent gestart bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor GGZ of wijkverpleging. En deze behandeling nog verder gaat in 2024; en

  • uw declaraties hiervoor al door CZ zijn verwerkt; óf
  • u al een akkoordverklaring van CZ heeft voor deze zorg.

Let op: het kan zijn dat onze gegevens (nog) niet helemaal up-to-date zijn, en u wél gebruik kunt maken van de overgangsregeling. Bijvoorbeeld als u:

  • Al bent gestart bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor GGZ of wijkverpleging, maar uw declaraties nog moet indienen óf CZ moet deze nog verwerken;
  • Al op een wachtlijst staat voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor GGZ, waarvoor u geen akkoordverklaring van CZ nodig heeft;
  • Nog niet bent gestart met uw zorg, maar er al wel een intake is gepland bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor wijkverpleging of GGZ;
  • een GGZ-verwijzing heeft ontvangen in 2023 én in 2024 verwacht naar niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan.

Neem in dat geval even contact op met onze Klantenservice via 088 555 77 77. Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat ook u gebruikt kunt maken van de overgangsregeling in 2024.

Gecontracteerde zorgverleners

CZ contracteert elk jaar nieuwe zorgverleners. Als u uw polis voor het nieuwe jaar ontvangt, vindt u in de Zorgvinder eenvoudig alle gecontracteerde zorgverleners voor het komende jaar. Zo ook voor 2024.

Het kan zijn dat uw huidige (niet-gecontracteerde) zorgverlener ná het overgangsjaar een contract krijgt voor 2025. Houd de Zorgvinder goed in de gaten.

CZ sluit niet met elke zorgverlener een contract. Met deze niet-gecontracteerde zorgverleners hebben wij geen afspraken gemaakt. En kunnen daarom niet met zekerheid zeggen dat deze zorg voldoet aan onze kwaliteitseisen.

Stap 1
Voor sommige zorg heeft u een verwijzing nodig. Zoekt u een gecontracteerde zorgverlener voor GGZ? Vraag dan een nieuwe verwijzing aan bij uw huidige zorgverlener of uw huisarts. Voor wijkverpleging heeft u geen verwijzing nodig.

Stap 2
Vind in de Zorgvinder een gecontracteerde zorgverlener die bij u past. En meld u aan bij uw nieuwe zorgverlener.

Stap 3
Bespreek de overstap met uw huidige zorgverlener, zodat deze zo goed mogelijk verloopt. En er een fijne overdracht plaatsvindt.

Wachtlijsten

Gecontracteerde zorgverleners moeten binnen 3 werkdagen na uw aanmelding contact met u opnemen. En binnen 5 werkdagen met de zorg starten of sneller als dat nodig is. Helaas komt het steeds vaker voor dat zorgverleners zich niet aan de afspraken kunnen houden. Dit komt door de landelijke tekorten in de wijkverpleging. Hierdoor kan het soms langer duren voordat uw zorg van start gaat.

Is uw zorgvraag wat complexer? Dan kan het zijn dat het een aantal dagen langer duurt voordat de zorg start. Wilt u hulp in dit proces? Bel dan met het CZ Zorgteam via (013) 594 91 10.

Kijk op de website van uw zorgverlener. Daar vindt u vaak meer informatie over wachttijden.

Door de grote vraag naar GGZ én landelijk personeelstekort in de GGZ nemen de wachttijden flink toe. Als de wachttijd voor uw zorg te lang is, kan het CZ Zorgteam met u meekijken naar andere opties. Het ligt aan uw zorgvraag en uw regio of het lukt om bij een andere zorgverlener sneller te starten met een behandeling. Neem voor hulp direct contact op via (013) 594 91 10.

Vergoedingen

Naast de nieuwe combinatiepolis zijn er meer wijzingen in uw zorgverzekering voor 2024. U ontvangt uiterlijk 12 november een voorstel voor uw nieuwe polis, met daarbij een wijzigingskaart. Op deze wijzigingskaart ziet u wat er voor u gaat veranderen.

U vindt alle wijzingen uiterlijk 12 november ook op cz.nl/wijzigingen.

Communicatie en contact

Wij vinden het belangrijk dat u op tijd op de hoogte bent van de wijziging. Om de wijziging extra onder de aandacht te brengen, hebben we ervoor gekozen om deze brief ook per post te sturen. U vindt de brief ook in Mijn CZ.

Heeft u een vraag heeft over de Zorgvariatiepolis of een andere vraag? Neem dan contact op met onze Klantenservice.