De Europese zorgpas: EHIC

Zo bestelt u gratis uw EHIC-pas

Heeft u tijdens uw verblijf in Europa plotseling zorg nodig? Met uw EHIC (European Health Insurance Card) toont u eenvoudig aan dat u verzekerd bent bij CZ. De zorgverlener in het buitenland kan de zorgkosten dan rechtstreeks declareren bij CZ. U hoeft dus niet voor te schieten.

Uw EHIC staat in de CZ app

De Europese zorgpas (EHIC) staat voor u en die van uw medeverzekerden in de CZ app. Zo heeft u ook op reis de EHIC altijd bij de hand. Heeft u de CZ app nog niet? Deze kunt u makkelijk downloaden in de App Store of de Google Play Store.

In welke landen is de EHIC geldig?

U kunt de EHIC gebruiken in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Let op: De EHIC is niet geldig in het land waarin u woont. 

Hoe werkt de EHIC?

U krijgt dezelfde vergoeding als de bewoners van het land waar u verblijft. We verrekenen de vergoeding niet met uw Nederlandse eigen risico.

Moet u ter plekke een eigen bijdrage betalen? Dan kunt u deze kosten achteraf bij ons declareren. Deze kosten worden mogelijk vergoed uit uw aanvullende verzekering of reisverzekering.

Bent u niet meer bij ons verzekerd, maar gebruikt u wel de EHIC van CZ? Dan betaalt u de gemaakte kosten aan ons terug. De EHIC staat op uw naam. U kunt de pas dus niet uitlenen.

Wanneer kunt u de EHIC niet gebruiken?

Met de Europese zorgpas EHIC heeft u alleen recht op noodzakelijk medische zorg tijdens uw tijdelijke verblijf in het buitenland. De EHIC vergoedt géén medische kosten voor:

  • geplande medische behandelingen in het buitenland
  • zorg van een particuliere zorgverlener of als u naar een privékliniek gaat
  • een medische behandeling op een cruiseschip
  • de terugreis naar huis (repatriëring)

Neem de CZ app mee op reis

Of u nu uw vergoeding wilt bekijken, snel een rekening wilt declareren of uw EHIC moet laten zien. Met de CZ app heeft u ook op reis altijd en overal uw zorgzaken bij de hand.

Download de app
Man kijkt op telefoon met hondje op schoot

Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) aanvragen

U vindt de digitale EHIC standaard in de CZ app. Wilt u toch liever een fysieke pas? Deze kunt u makkelijk aanvragen. U ontvangt de pas binnen 5 werkdagen gratis thuis. De plastic EHIC pas is 5 jaar geldig.

CZ Helpline

Heeft u op reis een gezondheidsvraag? Of wordt de EHIC in de app niet geaccepteerd? Bel dan de CZ Helpline op +31 13 468 04 02.

Veelgestelde vragen

De EHIC is 5 jaar geldig. Bent u nog bij CZ verzekerd? Dan krijgt u na die 5 jaar vanzelf een nieuwe EHIC thuisgestuurd.

De zorgverzekering vergoedt niet alle kosten als u in het buitenland bent. Kosten voor vervoer naar Nederland bij ziekte of overlijden, zitten bijvoorbeeld niet in de basisverzekering. Een reisverzekering dekt in het meeste geval de overige kosten.

Een reisverzekering met module voor geneeskundige zorg biedt een goede dekking voor zorg op vakantie. En u verzekert meteen andere dingen mee, zoals uw reisbagage of schade aan uw vakantieverblijf. Via CZ kunt u een Ohra reisverzekering afsluiten met 5% korting.

Korting met de Ohra reisverzekering

Nee, het is niet mogelijk de EHIC naar een ander adres te sturen. In uitzonderlijke situaties kunnen we het correspondentieadres tijdelijk aanpassen. Dit geldt dan wel voor al uw correspondentie. Neem hiervoor contact op met de klantenservice: 088 555 77 77.

Wanneer gebruik ik welke zorgpas?
Er zijn bij ons 3 verschillende zorgpassen. De CZ zorgpas, de Europese zorgpas (EHIC) en de internationale zorgpas. We leggen u graag uit wanneer u welke gebruikt.

Digitale CZ zorgpas
Deze gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Download de CZ app

Europese zorgpas (EHIC)
Deze gebruikt u in het buitenland. Heeft u tijdens uw vakantie plotseling zorg nodig? Dan toont u met de EHIC aan dat u verzekerd bent bij CZ. Lees meer over de EHIC

Internationale zorgpas
Deze gebruikt u als u naar een medisch specialist in Duitsland gaat in de Euregio’s Maas-Rijn, Maas-Rijn Noord en Rijn-Waal. U gebruikt de internationale zorgpas alleen voor geplande zorg.
Lees meer over de Internationale Zorgpas.