Internationale Zorgpas

Wilt u voor geplande zorg naar een Duitse medisch specialist in de drie Euregio’s Maas-Rijn, Maas-Rijn Noord en Rijn-Waal? Dat gaat heel makkelijk met de Internationale Zorgpas van CZ en de Duitse Krankenkasse 'Allgemeine Ortskrankenkasse Rheinland/Hamburg' (AOK). U heeft een verwijzing van de (huis)arts nodig.

Hoe werkt de Internationale Zorgpas?

De Duitse zorgverlener controleert aan de hand van de Internationale Zorgpas online of u verzekerd bent bij CZ. De zorgverlener weet dan, dat hij de kosten rechtstreeks met de AOK kan afrekenen. De AOK rekent uw zorgkosten vervolgens af met CZ. U hoeft de kosten van de behandeling niet zelf aan de zorgverlener te betalen. Zorg die wordt afgerekend met de internationale zorgpas verrekent CZ met het eigen risico.

Waar moet u op letten?

We hebben met de AOK afspraken gemaakt over de zorg die onder de Internationale Zorgpas valt. Dit zijn alle gangbare medisch specialistische behandelingen waarvoor u in Nederland verzekerd bent.

Verwijst de Duitse medisch specialist u door naar een andere zorgverlener of schrijft deze iets voor? Dan kan het zijn dat zorg afgerekend wordt, die niet onder de Internationale Zorgpas valt. We betalen deze zorg aan de AOK en u ontvangt van ons een rekening. We kijken dan graag voor u of u toch verzekerd bent voor deze zorg. Op de rekening van de AOK zien wij niet welke zorg u gehad heeft. Vraag daarom bij uw zorgverlener een uitgesplitste rekening op en declareer deze op de manier die ú het fijnst vindt. Met de CZ app, Mijn CZ of per post naar CZ: Postbus 4126, 5004 JC Tilburg t.a.v. Afdeling verzekerden Buitenland. U krijgt dan een vergoeding volgens uw verzekeringsvoorwaarden.

Welke behandelingen vallen niet onder de Internationale Zorgpas?

  • Alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie, chiropractie, homeopathie, acupunctuur en alternatieve medicijnen
  • Besnijdenis die niet medisch noodzakelijk is
  • Discusprothese
  • Experimentele/innovatieve behandelingen. Dit zijn behandelingen die zich nog in een onderzoeksfase bevinden en nog niet officieel zijn, zoals sommige oncologische behandelingen
  • Geneeskundige hulp buiten de drie genoemde Euregio’s
  • Huisartsenzorg, dit geldt niet voor kinderartsen
  • Hulpmiddelen zoals hoorhulpmiddelen, gezichtshulpmiddelen (zoals montuur, brillenglazen, contactlenzen, ooglaseren), incontinentiemateriaal, loophulpmiddelen, test strips voor (niet-)insuline afhankelijke diabetespatiënten, testmateriaal, orthopedische schoenen, prothesen, orthesen, bandages, steunzolen, podotherapeutische zolen, inhalatie- en ademhalingsapparatuur, thuisbewakingsmonitor, thuisverzorgingsartikelen, alarmering voor epilepsie, elektrostimulator, plaswekker, redressiehelm, hulpmiddel bij compressietherapie, toepassingshulpmiddelen, badhulpmiddelen, zithulpmiddelen, bewegingshulpmiddelen, toilethulpmiddelen, hulpmiddelen voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), aangepaste lingerie na borstamputatie.
  • Kraamzorg
  • Medicijnen die niet onder het Nederlandse Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vallen. Zoals zelfzorggeneesmiddelen, alternatieve medicijnen, anticonceptiemiddelen vanaf 21 jaar en steunpessarium
  • Medicijnen voorgeschreven door uw huisarts of Nederlandse specialist
  • Orthodontie
  • Paramedische hulp zoals fysiotherapie, oefentherapie, massagetherapie, logopedie, ergotherapie, podologie en voetzorg
  • Particuliere behandeling of behandeling door een professor
  • Preventieve onderzoeken, behandelingen of (gezondheids-)cursussen zoals bevolkingsonderzoeken, Rijksvaccinatieprogramma en overige vaccinaties, griepprik, vaccinaties en tabletten voor reizen naar het buitenland, Covid-19 test, mantelzorgcursus, programma Stoppen-met-roken, programma's problematisch alcoholgebruik en omgaan met depressieve klachten, valpreventie, sportmedisch advies, zwangerschap of (borst)kanker, bevallingscursus, consult overgang, preventief onderzoek naar hart en bloedvaten, diëtetiek, voedingsadvies, beweegprogramma's en zelfmanagementcursus bij chronische aandoening.
  • Psychiatrische behandelingen en geestelijke gezondheidszorg
  • Revalidatie (ambulant)
  • Sterilisatie of hersteloperatie bij sterilisatie
  • Tandheelkundige zorg, zoals mondzorg, gebitsprothese en klikgebit
  • Vervoer als gevolg van een behandeling in het buitenland
  • Verwijzing door uw huisarts of Nederlandse medisch specialist naar iemand anders dan een medisch specialist
  • Zorg die onder de aanvullende verzekering valt (zoals vervangende mantelzorg, logeerkosten, huidtherapie, eigen bijdrage pruik of andere hoofdbedekking en eigen bijdrage hoorhulpmiddel)
  • Zorg die niet onder de verzekeringsvoorwaarden valt

Krijg ik de reiskosten naar het buitenland, voor een medische behandeling, vergoed?

Het vervoer naar zorg in het buitenland komt zelden voor vergoeding in aanmerking. Neem daarom altijd contact met ons op om te kijken of u de reiskosten vergoed krijgt. Bel ons op 088 555 77 77.

Wanneer gebruik ik welke zorgpas?

Er zijn bij ons 3 verschillende zorgpassen. De CZ zorgpas, de Europese zorgpas (EHIC) en de internationale zorgpas. We leggen u graag uit wanneer u welke gebruikt.

Digitale CZ zorgpas

Deze gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Download de CZ app.

Europese zorgpas (EHIC)

Deze gebruikt u in het buitenland. Heeft u tijdens uw vakantie plotseling zorg nodig? Dan toont u met de EHIC aan dat u verzekerd bent bij CZ. Lees meer over de EHIC.

Internationale zorgpas

Deze gebruikt u als u naar een medisch specialist in Duitsland gaat in de Euregio’s Maas-Rijn, Maas-Rijn Noord en Rijn-Waal. U gebruikt de internationale zorgpas alleen voor geplande zorg.

Hoe vraagt u een Internationale Zorgpas aan?

  • Schriftelijk: via Postbus 90152, 5000 LD Tilburg
  • Telefonisch: via telefoonnummer 088 555 77 77

Heeft u nog vragen?