Verdragspolis: krijg zorg in Nederland vergoed

 • U heeft een buitenlandse ziektekostenverzekering
 • U woont in Nederland en wilt hier zorg kunnen krijgen
 • U wilt een vergoeding voor uw Nederlandse zorgkosten
Registreer u voor Verdragspolis

Deze informatie is aangepast op: 23 december 2021

Wat is de Verdragspolis?

U woont in Nederland. Dus als u hier zorg nodig heeft, wilt u dat deze gewoon zonder moeite vergoed wordt. Ook al heeft u een ziektekostenverzekering in het buitenland. De Verdragspolis regelt dit, zonder dat u extra premie betaalt.

Voor wie is de Verdragspolis?

U kunt zich registreren voor de Verdragspolis als u:

 • in het buitenland werkt of een uitkering of pensioen uit het buitenland ontvangt, en
 • in Nederland woont en verzekerd bent in een EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië en Zweden.
  EER-landen: Deze landen horen niet bij de EU, maar daar gelden wel de EU-regels: Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Hetzelfde geldt voor Zwitserland.
  Verdragslanden buiten de EU/EER: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar).

Zo werkt de Verdragspolis

Met de Verdragspolis krijgt u zorg in Nederland vergoed alsof u in Nederland verzekerd bent. De vergoedingen zijn gelijk aan die van de CZ Zorg-op-maatpolis. Zorg in het land waar u verzekerd bent, krijgt u vergoed via uw reguliere buitenlandse zorgverzekering.

Omdat u al premie betaalt aan uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar, hoeft u voor de Verdragspolis geen premie meer te betalen. Wel betaalt u soms Bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in 2024 € 385. De Verdragspolis heeft geen vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.
Voor sommige zorg betaalt u géén eigen risico, zoals de huisarts en kraamzorg. Ook als u zorg gebruikt in het land waar u werkt of een uitkering of pensioen krijgt, betaalt u geen eigen risico.
 voor de zorg die u in Nederland krijgt.

Naast vergoedingen uit de Verdragspolis maakt u ook aanspraak op zorg volgens de Wlz (Wet langdurige zorg). Dit kan zorg in natura zijn, zoals opname en verpleging in een zorginstelling.

Tip! Meer zekerheid met een aanvullende verzekering

Wilt u een uitgebreidere vergoeding voor zorg in Nederland? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandartskosten? Kies dan voor één van de aanvullende verzekeringen van CZ. Voor de aanvullende verzekering betaalt u wel premie.

Stap voor stap registreren voor de Verdragspolis

 1. Vraag een Verdragsformulier aan

  Het Werkt u in een EU- of EER-land, Zwitserland of een verdragsland? Dan hebt u het verdragsformulier 106 of S1 nodig. Krijgt u uit één van deze landen een pensioen of een uitkering? Dan hebt u het verdragsformulier 121 of S1 nodig. U kunt het verdragsformulier aanvragen bij uw buitenlandse zorgverzekeraar.
   vraagt u aan bij uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar. Zonder formulier kunnen we uw registratie nog niet compleet maken.

 2. Vul het registratieformulier in

  Vul het online Registratieformulier Verdragspolis in om u aan te melden bij CZ.

 3. Stuur ons enkele gegevens

  Stuur ons de gevraagde documenten en gegevens. Bijvoorbeeld het Verdragsformulier dat u van uw buitenlandse ziektekostenverzekeraar heeft ontvangen. Als u het registratieformulier heeft ingevuld, ziet u om welke gegevens het gaat en hoe u ze naar ons toe kunt sturen.

4 dingen die u moet weten als u een Verdragspolis hebt

 • Heeft u zorg in Nederland gehad? Dan regelen wij dit met uw zorgverzekeraar in het buitenland. U hoeft hier zelf niets voor te doen.
 • Betaalt u eigen risico voor uw zorg? Dan brengen we dit bij u in rekening.
 • U heeft als verdragsverzekerde geen recht meer op zorgtoeslag. Geef dit door aan de Belastingdienst.
 • Verandert uw situatie? Geeft dit dan binnen 4 maanden aan ons door. Bijvoorbeeld als u stopt met werken in het buitenland, een gezinslid gaat werken of u of een gezinslid een uitkering krijgt. U heeft dan misschien geen recht meer op de Verdragspolis. Lees meer in de CAK-regeling '(VOZD)'.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja / Nee

Veelgestelde vragen

Deel uw ervaring

U heeft net het Verdragspolis-formulier ingevuld. Hoe heeft u dit ervaren?

Geef uw feedback aan Your Europe

Heeft u nog vragen over de Verdragspolis?

Naar boven