Vergeetachtigheid en gedragsveranderingen. Het kunnen tekenen zijn van beginnende dementie. Wat is dementie en hoe herkent u het? We vertellen het u graag. En hebt u hulp nodig? Dan zijn we er voor u.
Wat is dementie?
Dementie is een ernstige aandoening waarbij de hersenen signalen niet goed meer kunnen verwerken. Patiënten gaan daardoor geestelijk én lichamelijk achteruit. Dit heeft steeds meer invloed op hun dagelijkse leven. Hoe snel de klachten erger worden, verschilt per persoon en soort dementie. Er zijn namelijk wel 50 soorten dementie, bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson.
mensen in Nederland hebben dementie, 12.000 van hen zijn jonger dan 65 jaar
Bron:
Alzheimer Nederland
1 op de 5
mensen krijgen dementie, bij vrouwen is dit 1 op de 3 en bij mannen 1 op de 7
Bron:
Alzheimer Nederland
350.000
Nederlanders zorgen voor iemand die dementie heeft en nog thuis woont
Bron:
Alzheimer Nederland
Beginnende dementie herkennen
Dementie verschilt per persoon en per ziekte. Dit zijn 10 veel voorkomende symptomen volgens Alzheimer Nederland:
Vergeetachtigheid
Problemen met dagelijkse handelingen
Vergissingen met tijd en plaats
Taalproblemen
Kwijtraken van spullen
Slecht beoordelingsvermogen
Terugtrekken uit sociale activiteiten
Veranderingen in gedrag en karakter
Onrust
Problemen met het zien
Fases van dementie
Dementie verloopt per persoon en soort dementie verschillend. Maar in het algemeen kent dementie kent 4 fases. We geven per fase kort een paar kenmerken.
Voorstadium. Iemand vergeet dagelijkse dingen, zoals tanden poetsen, hoe iets werkt of namen. Vaak heeft de persoon zelf door dat er iets niet klopt. Het voorstadium duurt ongeveer 2 tot 3 jaar.
Beginstadium. Iemand is steeds vaker vergeetachtig. Ook verandert het gedrag een beetje. In deze fase is het lastig om te bepalen of het ouderdomsklachten zijn of wellicht dementie. Hoe lang deze fase duurt, ligt aan de vorm van dementie die iemand heeft.
Middenstadium. Iemand weet niet meer hoe normale handelingen als wassen of aankleden gaan. Of vergeet te eten. Ook dingen onthouden van die dag is moeilijk. Iemand zegt dingen dubbel, stelt dezelfde vragen of herhaalt handelingen. Dit duurt gemiddeld 4 jaar.
Eindstadium. Iemand heeft continu verzorging nodig. Het geheugen en spraakvermogen gaan nu snel achteruit en er treden er reflexen op zoals we die bij baby’s kennen. Bijvoorbeeld een grijp- of zuigreflex. Iemand herkent dierbaren niet meer. Het eindstadium duurt tussen de 6 en 9 jaar.
Dementie? Doe de Geheugentest van Alzheimer Nederland
Maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van iemand anders? Doe dan nu de Geheugentest van Alzheimer Nederland. De test geeft een indicatie. Ga altijd naar de huisarts als u dementie vermoedt. Uw huisarts heeft uitgebreidere manieren waarmee hij of zij de kans op dementie of Alzheimer test.
Online seminar: 'gewoon vergeetachtig of dementie?'
Maakt u zich zorgen over de vergeetachtigheid van uw naaste? In dit seminar geven experts u advies en uitleg over dementie.
Vermoedt u dementie? Ga naar de huisarts
Ga naar de huisarts als u denkt dat er sprake is van dementie. Vaak kan de huisarts zelf de diagnose stellen. Bij twijfel kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist.
Zorgt u voor iemand met dementie en kunt u wel wat adviezen gebruiken? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand handige tips, het laatste nieuws over dementie en aanbiedingen van onze partners.
Achterdochtig gedrag is een van de eerste symptomen van dementie. Omdat uw naaste niet goed meer begrijpt wat er gebeurt, verliest hij of zij de grip op de situatie. Goed contact houden is belangrijk. Bekijk hoe u dat doet.
CZ Zorgteam
Heeft u een vraag over de zorg voor uw naaste met dementie? Of wilt u graag advies over hoe u de zorg voor uw naaste beter kunt regelen zodat u meer tijd overhoudt voor uzelf? Onze zorgadviseurs van het zorgteam helpen u graag.