Mantelzorg en werk

Bijna de helft van alle mantelzorgers combineert mantelzorg met werk. Dit kost veel energie, en kan behoorlijk pittig zijn. CZ helpt u met tips om dit vol te houden.

Tips om mantelzorg en werk te combineren

Praat erover

Weten uw collega’s en werkgever eigenlijk dat u mantelzorger bent? Als ze dit weten, kunnen ze rekening houden met uw situatie. Zorg in elk geval dat u de situatie bespreekt met uw leidinggevende. Samen kunt u op zoek naar oplossingen. Zo voorkomt u dat u overbelast raakt.

Werk flexibel (of even niet)

Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Misschien kunt u in overleg met uw werkgever uw werktijden aanpassen, of wat vaker thuiswerken. Wist u dat u ook zorgverlof kunt aanvragen bij uw werkgever? Dat geeft u misschien net de adempauze die u nodig heeft.

Regel hulp  

Als mantelzorger staat u er niet alleen voor. Schakel tijdig hulp in, zodat u ook dingen kan doen waar u energie van krijgt. Dat kan een (online) borrel met collega’s zijn, maar ook een lange wandeling. Vraag hulp aan vrienden of familie of krijg advies van onze mantelzorgmakelaars.

Zorg goed voor uzelf

Goed voor iemand anders zorgen is óók goed voor uzelf zorgen. Met een goede nachtrust laadt u de batterij weer op. Ook gezonde voeding, ontspanning en beweging helpen hierbij. 30 minuten bewegen per dag is al genoeg. Inspiratie nodig? Ga aan de slag met de modules op FitzMe.

Doe de CZ Mantelzorgtest

Heeft u naast uw gewone baan ook een baan als chauffeur, verzorger of boekhouder? Met de mantelzorgtest ontdekt u hoeveel tijd u hieraan besteedt, of u genoeg tijd voor uzelf overhoudt, én welke hulp u kunt inschakelen.

Start de mantelzorgtest
Mantelzorgtest op laptop

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.