Zorg in de laatste levensfase

Er komt veel op u af als u heeft gehoord dat u niet meer zult genezen. We helpen u graag met het vinden van goede zorg en het maken van lastige keuzes.

Ú kiest uw zorg

Welke zorg u krijgt, hangt af van uw wensen en situatie. Of het nu gaat om lichamelijke pijnverlichting of hulp op psychologisch, sociaal of spiritueel vlak. Of u thuis wilt blijven wonen, of liever zorg in een hospice of zorginstelling krijgt. En of u een indicatie heeft voor zorg met verblijf in een instelling.

U kiest zelf van wie u palliatieve zorg en begeleiding krijgt. Dit kan uw (huis)arts zijn, maar ook een andere arts of (wijk)verpleegkundige met wie u te maken heeft. De zorgverlener die u kiest, bespreekt de mogelijkheden die u heeft graag met u.

Wat krijgt u vergoed?

U krijgt een vergoeding voor palliatief terminale zorg uit uw basisverzekering. Soms betaalt u een eigen bijdrage. Dat hangt af van de zorg die u krijgt.

Bekijk de vergoeding voor palliatief terminale zorg

Second opinion, alternatieve zorg en experimentele behandelingen

 • Second opinion: Twijfelt u over uw behandeling? Of geeft uw arts aan dat hij niks meer voor u kan doen en wilt u de mening van een andere arts? Vraag een second opinion aan.
 • Alternatieve geneeswijzen: Ook alternatieve geneeswijzen kunnen onderdeel zijn van uw zorg. Met een aanvullende verzekering krijgt u hiervoor vaak een vergoeding.
 • Experimentele behandelingen: Stelt uw arts een experimentele behandeling voor? Dit vergoeden wij meestal niet. Wel kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden. Bel het CZ Zorgteam: (013) 594 91 10

  Tip: maak een wilsverklaring

  Wilt u gereanimeerd worden als er iets met u gebeurt? Wilt u euthanasie als uw lijden te groot wordt? In een wilsverklaring zet u het allemaal op papier. Bekijk op Rijksoverheid.nl hoe u een wilsverklaring opstelt.

  Zorg nodig?

  Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.