Een hartstilstand: wat moet u doen?

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. De overlevingskans neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en een Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt.

17 oktober 2016

Wat moet u doen?

  • Reanimatie? Bel zo snel mogelijk 1-1-2
  • Haal een AED (een AED is een draagbaar toestel) of laat deze halen
  • De 1-1-2 centralist geeft instructies over hoe u moet reanimeren
  • De instructies over hoe u de AED moet gebruiken krijgt u van de AED zelf
  • Goed om te weten: een AED dient geen schok toe als er niet sprake is van een gestoord hartritme. Het apparaat verkeerd toepassen is dus niet mogelijk!

Check de dichtstbijzijnde AED bij u in de buurt

Om een AED in de buurt op te sporen kan iedereen in Nederland de gratis EHBO-app van het Rode Kruis raadplegen. Met de EHBO-app hebt u altijd alle EHBO-instructies op zak. In een noodsituatie geeft de app u ook gesproken instructies. Download gratis voor iPhone en Android smartphones.

Help mee

Een snelle reactie bij een hartstilstand kan levens redden. CZ en het Rode Kruis werken samen om te laten zien wat u moet doen in zo'n acute situatie. In de database van het Rode Kruis staan op dit moment slechts 26.807 AED's geregistreerd, terwijl er in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED's verkocht zijn. Komt u een AED tegen? Kijk dan of deze is opgenomen in de EHBO-app. Samen kunnen we er voor zorgen dat er veel meer AED's in Nederland geregistreerd worden, zodat deze in een noodsituatie snel te vinden zijn.

Naar boven