Akkoordverklaring voor zorg

Voor sommige zorg heeft u vooraf toestemming van ons nodig. Alleen dan krijgt u een vergoeding. Deze toestemming wordt ook wel akkoordverklaring genoemd.

Voor welke zorg heeft u toestemming nodig?

Zoekt u een vergoeding van bijvoorbeeld een behandeling of een hulpmiddel? Dan staat bij de uitleg of u toestemming nodig heeft.

Vraag vooraf toestemming aan

Vraag altijd toestemming aan voordat u de zorg krijgt of het hulpmiddel koopt of leent. U heeft dan vooraf zekerheid over uw vergoeding. Dan komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Meestal vraagt uw zorgverlener of leverancier de toestemming voor u aan. U hoeft dan niets te doen.

Toestemming bij niet-gecontracteerde zorgverleners of leveranciers

Vaak heeft u vooraf toestemming nodig als u kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener of leverancier. Afhankelijk van de polis betaalt u een deel van de kosten zelf. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.

Vergoeding voor een hulpmiddel

Het kan zijn dat u uw vergoeding voor een hulpmiddel van een niet-gecontracteerde leverancier niet in één keer ontvangt, maar dat u een aantal jaren achter elkaar een gedeeltelijke vergoeding krijgt als u jaarlijks aantoont dat u dit hulpmiddel nog gebruikt. U leest op de bevestiging van uw akkoordverklaring of dit voor uw hulpmiddel van toepassing is.

Hulpmiddelen thuis behouden na verhuizing naar een Wlz-instelling

Moet ik mijn hulpmiddelen inleveren als ik (of iemand uit mijn gezin) naar een Wlz-instelling verhuis?

U (of iemand uit uw gezin) verhuist naar een Wlz-instelling en zal regelmatig thuis logeren. Dan is het fijn als u de hulpmiddelen die u thuis al heeft kunt behouden. Dit is in sommige gevallen mogelijk.

U kunt hiervoor in aanmerking komen als:

  • U minimaal 18 dagen per jaar thuis logeert. En
  • U de hulpmiddelen al thuis heeft voordat u gaat verhuizen. En
  • de hulpmiddelen moeilijk te vervoeren zijn tussen de instelling en huis. Bijvoorbeeld een hoog/laagbed of een anti-decubitus matras.

Coulanceverzoek indienen

Om de hulpmiddelen thuis te behouden, dient u altijd eerst een coulanceverzoek in bij CZ. Dat doet u zo:

  1. Bespreek met de Wlz-instelling dat u (of iemand uit uw gezin) thuis wil logeren.
  2. Neem een lijst mee van de hulpmiddelen die u thuis heeft. En kijk samen welke hulpmiddelen u van de instelling kunt lenen tijdens het logeren. Deze heeft u thuis niet meer nodig. Haal deze hulpmiddelen van de lijst en laat ze ophalen door de leverancier.
  3. Bel ons op 088 555 77 77 om uw verhuizing door te geven. Geef aan dat u de hulpmiddelen op de lijst thuis kunt behouden. Dit is het coulanceverzoek.

Let op:

  • Geef de verhuizing ook door bij de leverancier(s) van uw hulpmiddelen. En dat u een coulanceverzoek heeft ingediend bij CZ.
  • Gaat u helemaal niet meer thuis logeren? Geef dit dan door aan uw ons en aan de leverancier van de hulpmiddelen. Zij halen de hulpmiddelen dan weer bij u thuis op.