Vergoeding coloscopie bevolkingsonderzoek darmkanker

Wat krijgt u vergoed voor een coloscopie na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

In 2018 worden mensen die geboren zijn in 1943, 1959, 1961 en 1963 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. De mensen die geboren zijn in 1945, 1947, 1949, 1951, 1953, 1955 en 1957 ontvangen in 2018, net als in 2016, opnieuw een uitnodiging.

Wat krijgt u vergoed?

U hebt meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en krijgt een uitnodiging voor een coloscopie (inwendig darmonderzoek). De kosten van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden vergoed door de overheid. De ontlastingstest die u hiervoor thuis ontvangt, kost u dus niets. Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker op de website van het RIVM.

Als vervolgonderzoek voor een coloscopie nodig is, krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering:

  • Gaat u naar een ziekenhuis of behandelcentrum dat een contract met ons heeft? Dan vergoeden we 100% van de kosten.
  • Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u een deel van de kosten zelf.
  • Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener en hebt u een restitutiepolis? Dan krijgt u de kosten volledig vergoed tot een redelijke marktprijs.

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

U betaalt eigen risico als u een vervolgonderzoek nodig hebt. Als u uw volledige eigen risico hebt betaald, krijgt u alles vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd. In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar (in 2017 was het verplicht eigen risico ook € 385,- per jaar).

Waar kunt u terecht?

U kunt terecht bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) dat door ons is gecontracteerd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vind een ziekenhuis of ZBC bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wij hebben met bijna alle zorgaanbieders overeenkomsten gesloten voor vervolgonderzoeken. Dat betekent dat u snel terecht kan bij een gecontracteerde zorgverlener in de buurt en niet lang hoeft te wachten voor een vervolgonderzoek.