Vergoeding coloscopie bevolkingsonderzoek darmkanker

Wat krijgt u vergoed voor een coloscopie na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

In 2017 worden mensen die geboren zijn in 1942, 1944, 1946, 1948, 1950, 1952, 1954, 1956, 1958 en 1960 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wat krijgt u vergoed?

U hebt meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en krijgt een uitnodiging voor een coloscopie (inwendig darmonderzoek). De kosten van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden vergoed door de overheid. De ontlastingstest die u hiervoor thuis ontvangt, kost u dus niets. Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker op de website van het RIVM.

Als vervolgonderzoek voor een coloscopie nodig is, krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering:

  • Gaat u naar een ziekenhuis of behandelcentrum dat een contract met ons heeft? Dan vergoeden we 100% van de kosten.
  • Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt u een deel van de kosten zelf.
  • Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener en hebt u een restitutiepolis? Dan krijgt u de kosten volledig vergoed tot een redelijke marktprijs.

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

U betaalt eigen risico als u een vervolgonderzoek nodig hebt. Als u uw volledige eigen risico hebt betaald, krijgt u alles vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd. In 2017 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar (in 2018 blijft het verplicht eigen risico € 385,- per jaar).

Waar kunt u terecht?

U kunt terecht bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) dat door ons is gecontracteerd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vind een ziekenhuis of ZBC bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wij hebben met bijna alle zorgaanbieders overeenkomsten gesloten voor vervolgonderzoeken. Dat betekent dat u snel terecht kan bij een gecontracteerde zorgverlener in de buurt en niet lang hoeft te wachten voor een vervolgonderzoek.