Wachttijden in de zorg

Als u zorg nodig heeft, wilt u graag zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom hebben we landelijk afspraken gemaakt over wachttijden en bereikbaarheid in de zorg. Deze afspraken noemen we treeknormen.

Hoe snel kunt u terecht als u zorg nodig heeft?

Hoe snel u geholpen kunt worden, verschilt per zorgsoort. Kijk welke landelijke afspraken gelden voor uw zorgverlener. Soms hebben we zelf nog extra afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Dan staat dit erbij.

Lang wachten? Gebruik wachtlijstbemiddeling

Staat u op een wachtlijst in de zorg? En kunt u niet binnen de afgesproken tijd terecht bij de zorgverlener van uw keuze? Dan is de wachttijd mogelijk te lang. Als u eerder geholpen wilt worden, kunt u gebruikmaken van wachtlijstbemiddeling.

Voor bepaalde intensieve, complexe behandelingen kan de wachttijd soms langer zijn dan de afgesproken wachttijden. Bijvoorbeeld in de GGZ. Wachtlijstbemiddeling is in deze situaties moeilijk. Maar bel gerust. We zoeken graag samen met u naar mogelijkheden.

Omzetplafond

Met sommige zorgverleners spreken we een maximumbedrag af dat ze kunnen declareren: een omzetplafond. Hierdoor kan voorkomen worden dat u langer moet wachten voordat u geholpen wordt. Moet u langer wachten dan de landelijke normen? Bel dan met onze zorgadviseurs. Zij zoeken samen met u naar een passende zorgverlener in de buurt.

Bekijk de lijst met GGZ-zorgverleners en de lijst met wijkverpleging en revalidatiecentra waarvan het omzetplafond inmiddels bereikt is. En u dus misschien langer moet wachten.

Veelgestelde vragen over wachttijden in de zorg

Kunt u hulp gebruiken? We zijn er voor u

Naar boven