Vergoeding zwangerschapsonderzoek

U krijgt zwangerschapsonderzoeken zoals een 20-weken echo vergoed uit uw basisverzekering.

Uw vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2022 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.
voor deze onderzoeken: vlokkentest, vruchtwaterpunctie en NIPT op medische indicatie

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed?

In 2022 krijgt u een vergoeding uit uw basisverzekering voor Uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog geeft uitleg en advies over de zwangerschapsonderzoeken. Het gesprek na een onderzoek hoort hier ook bij.
, de 12-weken echo (termijnecho) en de 20-weken echo.

Heeft u een medische indicatie omdat u al eerder een kindje heeft gekregen met een chromosoomafwijking, of omdat er uit de combinatietest een verhoogd risico op een chromosoomafwijking is gebleken? Dan krijgt u de Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt uw bloed onderzocht en getest op het Downsyndroom, Edwardsyndroom en Patausyndroom.
Met onderzoek van uw placentaweefsel kan worden onderzocht of uw kindje een chromosoomafwijking heeft.
 of Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit uw baarmoeder gehaald. Met onderzoek kan worden vastgesteld of uw kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft.
 vergoed. De combinatietest vergoeden we in 2022 niet meer.

13-weken echo

Ook kunt u een 13-weken echo krijgen. Deze wordt aangeboden vanuit een landelijk wetenschappelijk onderzoek. De 13-weken echo is een medisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Het vervangt niet de 20-weken echo maar dient als aanvullende echo om eerder afwijkingen op te sporen.

Deze echo wordt vergoed vanuit de overheid (bevolkingsonderzoeken).

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling? Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Zoek op het zwangerschapsonderzoek dat u wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld '20-weken echo'.

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed.

Al een diagnose? Doe de keuzehulp

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen die daarbij horen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. Zo kiest u samen de behandeling die bij ú past.

Naar de keuzehulp voor prenatale testen

Veelgestelde vragen

CZ Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of uw zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen u graag.

Naar boven