Vergoeding zwangerschapsonderzoek

U krijgt zwangerschapsonderzoeken zoals een 12-weken echo vergoed uit uw basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Zwangerschapsonderzoek krijgt u vergoed uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

U betaalt Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering. voor deze onderzoeken: vlokkentest en vruchtwaterpunctie.

Eigen bijdrage

U betaalt geen Bedrag dat u zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijgt u vergoed voor zwangerschapsonderzoek?

U krijgt een vergoeding uit uw basisverzekering voor Uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog geeft uitleg en advies over de zwangerschapsonderzoeken. Het gesprek na een onderzoek hoort hier ook bij. en de 12-weken echo (termijnecho).

Heeft u een medische indicatie omdat u al eerder een kindje heeft gekregen met een chromosoomafwijking, of omdat er uit de combinatietest een verhoogd risico op een chromosoomafwijking is gebleken? Dan krijgt u de Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt uw bloed onderzocht en getest op het Downsyndroom, Edwardsyndroom en Patausyndroom., Met onderzoek van uw placentaweefsel kan worden onderzocht of uw kindje een chromosoomafwijking heeft. of Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit uw baarmoeder gehaald. Met onderzoek kan worden vastgesteld of uw kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft. vergoed.

Als u geen medische indicatie heeft dan wordt de NIPT door de overheid vergoed. Meer over NIPT vergoeding door de overheid.

13-weken en 20-weken echo

Ook kunt u een 13-weken en een 20-weken echo krijgen. Deze echo’s zijn medisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij uw kindje. De 13-weken echo is bedoeld om deze afwijkingen al eerder op te sporen.

De 13-weken en 20-weken echo krijgt u allebei vergoed vanuit de overheid.

Gebruik de CZ app

Bekijk uw persoonlijke vergoeding voor zwangerschapsonderzoeken in de app. Heeft u de CZ app nog niet? Download deze dan direct.

Waar kunt u terecht voor zwangerschapsonderzoek?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling? Vind een zorgverlener bij u in de buurt. Zoek op het zwangerschapsonderzoek dat u wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld '20-weken echo'.

Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u misschien minder vergoed.

Wel of geen prenatale screening? Doe de keuzehulp

Welke zwangerschapsonderzoeken zijn er allemaal? En voor welke onderzoeken kiest u? De keuzehulp zet al uw opties op een rij, met de voor- en nadelen die daarbij horen. Vul uw wensen in en bespreek de resultaten met uw arts. Zo kiest u samen de behandeling die bij ú past.

Naar de keuzehulp voor prenatale testen