Samen de controle op complexe wonden

“Die korte lijntjes zijn goud waard”

De huisarts was voorheen het aanspreekpunt van complexe wondzorg, vertelt huisarts Corina Koster uit Ridderkerk. "Inmiddels is duidelijk dat het belangrijk is dat we er andere zorgverleners bij betrekken. Huisartsen hebben voornamelijk basiskennis op dit vlak. Als ik tegenwoordig een patiënt heb met een slecht genezende wond die ik niet vertrouw, maak ik een foto van de wond en stuur ik deze (via een beveiligde app) naar wondconsulent Diana van Dijk. Zij heeft uiteindelijk de regie over de daadwerkelijke behandeling van de wond."

Totaalplaatje

Diana stuurt de wondzorg binnen Internos Thuiszorg (Zwijndrecht) aan en vertelt: “Wij zijn tóch in de wijk aanwezig, dus een wondverpleegkundige gaat dan zo snel mogelijk even langs bij de patiënt. Op deze manier kunnen we met de juiste zorgverlener, op de juiste plek, de juiste wondzorg geven. Wonden gaan daardoor sneller dicht en de kans op complicaties neemt af.” De keuze voor een regievoerder dicht bij de patiënt is een waardevolle. De verpleegkundigen zien bij de mensen thuis direct het totaalplaatje. “Als ik signaleer dat er meer zorg nodig is. Dat geef ik dan aan mijn thuiszorg collega’s door.”

Samen controle houden

De wondconsulent volgt de patiënt en houdt de huisarts op de hoogte van de vorderingen. “Zo houden we samen controle op de wond,” legt Diana uit. Zij heeft haar thuiszorg collega’s inmiddels opgeleid om complexe wonden te verzorgen, zodat de patiënt niet drie keer per week naar het ziekenhuis hoeft. CZ heeft gezien dat de samenwerking leidt tot verbetering van de zorg, sneller sluiten van de wonden, verbetering van de klantervaringen en verbetering van de kwaliteit van leven voor de patiënt. Bovendien is er sprake van verlaging van de zorgkosten.

Woundmonitor

Als dat nodig is, stuurt de wondconsulent of de huisarts een patiënt natuurlijk door naar een specialist in het ziekenhuis. Om het genezingsproces zo goed mogelijk in kaart te brengen, heeft CZ Woundmonitor ontwikkeld. In dit systeem registreren zorgverleners in woord en beeld het verloop van de complexe wond. Deze registratie helpt bij de klinische werkwijze in het behandelen van wonden. Met de Woundmonitor krijg je goed in beeld welke vorderingen een wond maakt of dat juist de genezing achterblijft bij de verwachting. Het geeft ook inzicht in de sluitingstermijn en de ondernomen activiteiten. De inzichten kunnen een bijdrage zijn om het werkproces en/of de protocollen aan te passen. CZ is nu bezig om te zorgen dat de systemen van de verschillende behandelaren ook goed met elkaar kunnen communiceren, zodat het vastleggen van de data zo min mogelijk tijd kost.

Korte lijntjes

Huisarts Koster hoopt dat meer van haar collega’s gaan samenwerken met de wondconsulenten. “Die korte lijntjes zijn goud waard als we wonden zo snel mogelijk dicht willen hebben. Het is fijn dat een wondspecialist kennis heeft van de toepassing van wondverbandmiddelen. Die kennis kan gebruikt worden om in de wondketen afspraken te maken over het in te zetten type materiaal dat past bij de werkwijze. Dit voorkomt onnodige aanschaf van materiaal.” Diana besluit: “Mede dankzij de goede communicatie met zorgverleners komen bij ons in de regio enorme dozen wondzorgmiddelen bij de mensen thuis, niet (meer) voor.”

Hulpmiddelenleverancier Mediq CombiCare is vanaf de start bij dit initiatief betrokken en levert ook de wondverbandmiddelen.

Jaarlijks zijn er 400.000 wondzorgpatiënten in Nederland. Zij worden dagelijks (soms meerdere keren per dag) behandeld. Dit gebeurt door verschillende zorgverleners die vaak los van elkaar werken. Mede hierdoor genezen wonden niet altijd naar wens. De wondzorg moet beter, zodat wonden eerder dicht gaan en we complicaties voorkomen. Daar gelooft CZ in en daarom kijken we hoe we de Nederlandse wondzorg kunnen verbeteren. Voor patiënt, zorgverlener én premiebetaler.

Ook interessant voor u

CZ groep wil goede wondzorg voor een betaalbare prijs. Ons uitgangspunt is dat de juiste zorg, met de juiste wondverbandmiddelen, door de juiste zorgverlener en op het juiste moment wordt verleend.

Naar boven