Advies bij een second opinion

  • Bij twijfel over uw diagnose of behandeling
  • Als het de arts niet lukt een diagnose te stellen
  • Vergoed uit de basisverzekering
Liever bellen? Ook dat kan 088 555 77 77
Arts achter computer

Wat is een second opinion?

Een second opinion is de mening van een andere arts. U kunt deze aanvragen als u twijfelt over uw behandeling of diagnose. Of als u de oorzaak van uw klachten niet kunt vinden. Ook uw eigen specialist kan een second opinion aanvragen. Een nieuw onderzoek is gelukkig niet nodig. De andere arts kijkt naar het onderzoek dat al gedaan is.

Zo vraagt u een second opinion aan

  1. Vraag uw arts om een verwijzing

    Uw second opinion wordt dan vergoed.

  2. Maak een afspraak bij een andere arts

    Vermeld dat het gaat om een second opinion.

  3. Bezoek de andere arts voor uw second opinion

    Vergeet niets te vragen met dit handige spiekbriefje.

  4. Bespreek de resultaten met uw eigen arts

    En bepaal samen wat de vervolgstappen zijn.

Wat kost een second opinion?

U krijgt de second opinion vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt wel Voor sommige zorg betaalt u eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is uw eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. U kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als u niet zo vaak zorg nodig heeft. U betaalt geen eigen risico over uw aanvullende verzekering.. Lees meer over de vergoeding van een second opinion.

Veelgestelde vragen over second opinion

Wij helpen u om een arts te vinden die past bij uw situatie. Bel onze Klantenservice op 088 555 77 77.

Het gaat om uw gezondheid. Dat is belangrijk. Dus wilt u een second opinion? Bespreek dit dan toch met de arts. Vertel wat er in u omgaat (angst, twijfel, behoefte aan zekerheid) en dat u daarom een second opinion wilt. U hoeft op die manier geen kritiek te leveren op de arts, maar u bent wel duidelijk.

Ja, u kunt altijd een second opinion aanvragen.

De specialist moet meewerken aan de verwijzing, tenzij hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten. Als dit het geval is, kunt u hierover in gesprek gaan met uw huisarts.

Vraag eerst of de arts die u de second opinion heeft gegeven, u als patiënt wil en kan overnemen. Zo ja, dan kunt u de behandeling bij uw huidige arts afzeggen. Wij kunnen u hierover adviseren. Bel CZ Klantenservice 088 555 77 77

Zorg nodig?

Het CZ Zorgteam helpt u graag met persoonlijk advies. Van wachtlijstbemiddeling tot het vinden van de juiste zorgverlener. Voor uzelf of iemand voor wie u zorgt.