Studeren, stage lopen of reizen in het buitenland

Gaat u tijdelijk naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te studeren in Amerika. Of backpacken in Azië. Dit kan gevolgen hebben voor uw zorgverzekering in Nederland. Check wat u moet regelen.

Ik ga studeren in het buitenland

Gaat u studeren in het buitenland? Bijvoorbeeld in België of Duitsland? Dan blijft u gewoon in Nederland verzekerd. Het maakt niet uit of u in Nederland blijft wonen of in het buitenland op kamers gaat. Als u in het buitenland op kamers gaat, geef dan uw buitenlands adres aan ons door. Dan zetten we uw polis tijdelijk op uw buitenlands adres. Wij raden u dan aan om de buitenlandpolis extra af te sluiten. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Gaat u naast uw studie werken of stage lopen in het buitenland? Dan heeft u soms geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Dit beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring.

Ik ga stage lopen in het buitenland

Als u stage gaat lopen in buitenland, kunt u niet altijd in Nederland verzekerd blijven. Dat ligt aan het land waar u naartoe gaat. En of u daar een stagevergoeding krijgt.

 • Krijgt u een stagevergoeding of loon? Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u uw Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring.
 • Krijgt u géén stagevergoeding of loon? Dan blijft u gewoon in Nederland verzekerd. Geef uw buitenlands adres aan ons door. Dan zetten we uw polis tijdelijk op uw buitenlands adres.

Heeft u uw zorgverzekering opgezegd, en komt u weer terug naar Nederland omdat uw stage eindigt? Sluit dan binnen 4 maanden na het stoppen van uw stage weer een Nederlandse zorgverzekering af.

Tip: vraag alvast aan uw stagebedrijf of uw school wat de mogelijkheden zijn voor een ziektekostenverzekering in het buitenland.

Ik ga reizen in het buitenland

Gaat u op wereldreis? Dan zijn er verschillende factoren die bepalen of u in Nederland verzekerd kunt blijven. Bijvoorbeeld of u geregistreerd blijft als inwoner van Nederland. Of betaald werk gaat doen in het buitenland.

 • Gaat u korter dan 1 jaar op reis? En blijft u in uw Nederlandse gemeente ingeschreven?
  Dan blijft uw zorgverzekering doorlopen. Check wel of u een reisverzekering nodig heeft. Schrijft u zich uit bij de gemeente? Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u in Nederland verzekerd kunt blijven. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En deel de uitslag met ons.
 • Gaat u tijdens uw reis betaald werk doen?
  Gaat u in een EU-, EER- of ander verdragsland werken? Of in Canada, Chili, India, Japan, de Verenigde Staten of Zuid-Korea? Dan moet u zich vanaf uw 1e werkdag in het buitenland verzekeren. U moet uw verzekering in Nederland opzeggen. Gaat u betaald werk doen in een ander land? Als u daar korter dan 3 maanden werkt, blijft uw Nederlandse zorgverzekering doorlopen. Werkt u daar langer dan 3 maanden? Zeg dan uw verzekering in Nederland op.
 • Gaat u langer dan 1 jaar op reis?
  Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of uw zorgverzekering kan doorlopen. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En deel de uitslag met ons.

Tip: neem uw EHIC mee als u in Europa of Australië gaat reizen. De EHIC is in de meeste Europese landen en Australië geldig. Met deze pas laat u aan zorgverleners in het buitenland zien dat uw rekening betaald wordt door CZ.